advertentie
maandag 25 mei 2020 08:59

Schiedamse handhavers hebben slechts 28 officiële waarschuwingen uitgedeeld

Burgemeester Lamers komt, na de uitgebreide antwoorden op SCHIE TV, ook in een brief aan de gemeenteraad vandaag terug op het hoge aantal Schiedamse coronaboetes.

Voor het eerst worden nu het aantal officiële waarschuwingen vermeld: dat waren er van 1 april tot 18 mei slechts 28. Ter vergelijking: in Rotterdam werden er van 28 maart tot en met 12 mei maar liefst 764 officiële waarschuwingen uitgedeeld.

Over het aantal boetes is al eerder uitbreid gesproken. De 52 Schiedamse handhavers deelden van 1 april tot 21 mei 623 coronaboetes uit. Hun 320 Rotterdamse collega's deelden er van 28 maart tot en met 12 mei slechts 267 uit.

Schiedam - Burgemeester Lamers komt, na de uitgebreide antwoorden op SCHIE TV, ook in een brief aan de gemeenteraad vandaag terug op het hoge aantal Schiedamse coronaboetes.

Voor het eerst worden nu het aantal officiële waarschuwingen vermeld: dat waren er van 1 april tot 18 mei slechts 28. Ter vergelijking: in Rotterdam werden er van 28 maart tot en met 12 mei maar liefst 764 officiële waarschuwingen uitgedeeld.

Over het aantal boetes is al eerder uitbreid gesproken. De 52 Schiedamse handhavers deelden van 1 april tot 21 mei 623 coronaboetes uit. Hun 320 Rotterdamse collega's deelden er van 28 maart tot en met 12 mei slechts 267 uit.

Lamers gaf in het interview op SCHIE TV aan dat er in Schiedam minder draagvlak is voor coronamaatregelen en dat er in onze stad meer klagers zijn over groepsvorming. In de brief aan de gemeenteraad noemt hij die redenen niet.

Lamers schrijft: 'De eerste noodverordening is vastgesteld op 17 maart 2020. Er is door Toezicht en Handhaving (de BOA’s vallen binnen dit team) de eerste 14 dagen geïnformeerd en mondeling gewaarschuwd.Hierna is begin april expliciet in het RBT besloten niet langer te waarschuwen maar te gaan handhaven. Dit is dus een besluit dat ook gedragen wordt door de politie en het OM. -De eerste weken van april zijn er 28 officiële waarschuwingen geregistreerd. Daarna is hoofdzakelijk bekeurd op en rondom de ‘hotspots’. Dit zijn 15 tot 20 locaties waar veel overlast is en/of regelmatig overtredingen plaatsvinden. Hier werden groepen aangetroffen, soms wel van 15-20 personen. Het is lastig deze allemaal aan te spreken. Sommigen rennen weg en/of maken er expres een kat-en-muis-spel van. Maar uiteindelijk zijn er meerdere groepen bekeurd. Als het een groep van 10 of meer personen betreft loopt het aantal boetes hard op.Bijvoorbeeld op de Zoomweg, Piet van Gentstraat, Penninglaan, Neherstraaten de Stationstraat. De Marconiweg en de Kloosterplaats vallen op door het totaal aantal bekeuringen op deze locaties.

In de periode van 1 april 2020 tot en met 18 mei 2020 zijn er de volgende cijfers op te merken:

567 boetes;
28 officieel geregistreerde waarschuwingen.

Deze zijn te verdelen in de volgende categorieën:
Samenkomsten: 279
Opvolgen aanwijzingen: 4
Samenscholen i.c.m. afstand: 247
Verboden gebieden en locaties: 37

Ongeveer 85% van de boetes betreft groepen. En dan met name groepen waarover klachten kwamen en die soms ook provocerend of herhalend gedrag vertoonden. Onze inwoners melden overlast gevende groepen en vragen geregeld om actie hiertegen. Onze BOA’s en/of de politie gaan dan ook regelmatig naar locaties toe waar overlast gemeld wordt.Het kabinet heeft een versoepeling van de regels per 12 mei aangekondigd.

Het RBT heeft besloten het handhavingsbeleid met ingang van die datum eveneens te versoepelen en voortaan alleen bij excessen op te treden.Denk hierbij aan grote groepen overlastgevende personen.

Wie doet wat

In het algemeen: politie en BOA’s zijn gelijkwaardig qua opsporingsbevoegdheid voor de noodverordening. In de praktijk zien we in de regio veel politie-inzet waarbij de BOA’s ondersteunend werken. Met name in Rotterdam vanwege de uitgestrektheid en het grote oppervlak. In Schiedam ligt dat iets anders.De politie heeft in de coronatijd relatief veel ‘gewone’ openbare orde en veiligheidszaken gehad en kwam daardoor niet altijd toe aan corona-handhaving.Daarom is in goed overleg tussen politie en gemeentemeer handhaving via BOA’s ingezet. Mede gezien het relatief hoge aantal overtredingen in de openbare ruimte en ook het aantal klachten en meldingen dat we daarover ontvingen. Ook hierom is besloten onze BOA’s voornamelijk voor coronazaken in te zetten.Overigens heeft Schiedam meer BOA’s dan andere regiogemeenten (op Rotterdam na) vanwege het uitgebreide pakket aan taken dat we in Schiedam hebben.Vanwege dat hogere aantal heeft onze stad veel meer boetes die zijn uitgedeeld door BOA’s ten opzicht van andere steden.

Boetes

Ik realiseer mij dat het heel zuur is als iemand een boete krijgt wanneer men in deze nare tijd iets leuks of bijzonders wil vieren. Ik begrijp dat dat allerminst leuk is en impact heeft. De VRR, de politie, de burgemeester en ambtenaren hebben op verschillende manieren duidelijk gemaakt dat na een gewenningsperiode echt zou worden opgetreden met boetes tegen overtredingen. Dus ook tegen (kleine) samenkomsten. Dit is uitgebreid gecommuniceerd via onze eigen gemeentelijke mediakanalen, borden in de openbare ruimte, de media én persoonlijk door ons team Toezicht en Handhaving bij het constateren van een overtreding in de beginperiode. Ook landelijk is dit veelvuldig onder de aandacht gebracht.Hoe vervelend dat ook voor sommige personen is en hoe oprecht of onschuldig de activiteit soms ook lijkt, de politie en het team Toezicht en Handhaving moeten consequent en zonder onderscheid te maken handhaven.

Het wás en is nog steeds belangrijk dat we ons allemaal blijven houden aan de maatregelen die gelden. We zien aan de cijfers dat de aanpak werkt. Dat hebben we samen voor elkaar gekregen. In de maand april (de maand met de meeste boetes) was de druk en de ernst van de (medische) situatie groot. Dus waren strenge maatregelen en handhaving daarop van kracht.

Samenkomst

Voorts bleek dat er onduidelijkheid is over het begrip ‘samenkomst’. Op grond van de noodverordening zijn samenkomsten niet toegestaan.Daarna komt pas toetsing aan de 1,5 meter regel.Een bewuste samenkomst is niet toegestaan. Van een samenkomst is sprake bij meer dan 2 personen. Dat geldt dus óók als de mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Een BOA of politieagent beoordeelt zelf of een bepaalde situatie een bewuste samenkomst is. Bijvoorbeeld als dat blijkt uit meegenomen spullen (bijvoorbeeld stoeltjes) of consumpties of als men daarop bevestigend antwoordt bij navraag.Mochten mensen het niet eens zijn met een boete, dan kan er altijd bezwaar tegen worden gemaakt bij het OM.Dat beoordeelt als eerst de boete. Daarna kan men eventueel nog naar de rechter.Overigens, de boetes worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CIJB). De gelden vloeien dus niet naar de gemeentekas.
-Cijfers16 mei t/m 21 mei (dus inclusief Hemelvaartsdag) In deze periode zijn 56 boetes uitgedeeld. Weer met name aan grotere groepen personen.'