advertentie
donderdag 11 juni 2020 18:05

Extra Rijksgeld voor Nieuwland en Oost hard nodig voor brede aanpak

Schiedam hoopt op extra geld van het Rijk voor het gebied vanaf Schiedam Oost, de grens met Rotterdam, tot en met Nieuwland. De gemeente heeft hierover de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met het Rijk. Het gaat om een flinke investering in de stad.   

'We zijn nu bezig om een goed plan van aanpak te maken.' zegt wethouder Fahid Minhad, verantwoordelijk voor bouwen en wonen. 'Wat deze wijken nodig hebben is sociale stijging voor de Schiedammers die er wonen. De werkloosheid in deze wijken is relatief hoog en er zijn veel mensen met een bijstandsuitkering. Het woningaanbod is eenzijdig. Op het moment dat Schiedammers een groter huis willen of een huis met een tuin, dan verlaten ze de stad.'

De wijken hebben potentie, vooral de ligging met goed openbaar vervoer biedt kansen. 'We moeten een inhaalslag maken' aldus de wethouder. 'De mensen moeten aan een baan geholpen worden'.

De bewoners vinden de wijk 'vrij multicultureel, veel rotzooi, luidruchtige mensen, de wijk is achteruit gegaan, mensen respecteren je niet'. Anderen vinden de wijk leuk en voelen zich er thuis maar het moet wel veiliger worden: meer inzet van politie en handhaving'.

Voorbeeld voor de aanpak is Schiedam is Rotterdam Zuid, waar kinderen bijvoorbeeld 10 uur extra les krijgen en huiswerkbegeleiding.

De voorbereidingen zijn al begonnen. Er is al een kwartiermaker aangesteld. 'Die moet in kaart brengen wat we waar moeten verbeteren. We doen het voor en met de Schiedammers. We gaan ook samenwerken met Woonplus maar ook met scholen, sportverenigingen en werkgevers'.

De inwoners pleiten om het extra geld in te zetten 'om dak- en thuislozen een onderdak te geven, schoonmaken, opruimen, meer prullenbakken, zorgen dat de wijk rustiger wordt en veiliger voor kinderen'.

'Het signaal vanuit het Rijk is helder: Schiedam kan dit niet alleen. De begroting staat onder druk (Schiedam hikt door corona tegen een tekort van 9 miljoen aan, red.) en er moet heel veel gebeuren. Dat het nodig is, is duidelijk'.      

 

 

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media