advertentie
woensdag 24 juni 2020 00:05

Digitale raadsvergadering ging over onder andere vrijwilligersvergoeding, coronaboetes en toeristenbelasting

Op dinsdagavond 23 juni heeft de gemeenteraad van Schiedam voor het eerst volledig digitaal vergaderd. Dit keer ging het bij de gemeente wel goed, maar weigerde de dienstdoende computer van SCHIE TV het geluid door te geven. Na ruim een uur was een andere computer geïnstalleerd en konden we de raadsvergadering wel uitzenden. Naast burgemeester en wethouders waren op een zeker moment 34 leden van de raad aangesloten. Er kon zelfs, wat nodig was voor twee moties, digitaal gestemd worden.

Schiedam - Op dinsdagavond 23 juni heeft de gemeenteraad van Schiedam voor het eerst volledig digitaal vergaderd. Dit keer ging het bij de gemeente wel goed, maar weigerde de dienstdoende computer van SCHIE TV het geluid door te geven. Na ruim een uur was een andere computer geïnstalleerd en konden we de raadsvergadering wel uitzenden.

Naast burgemeester en wethouders waren op een zeker moment 34 leden van de raad aangesloten. Er kon zelfs, wat nodig was voor twee moties, digitaal gestemd worden.

Bij de hamerstukken werd besloten om per 1 juli de toeristenbelasting in Schiedam in te voeren. Deze bedraagt € 2,70 oer toerist per nacht. De opbrengst hiervan komt ten dele te goede aan toeristische activiteiten en voorzieningen in de stad en worden bepaalt door een werkgroep bestaande uit mensen uit Schiedam werkzaam in de toeristische sector.

Alle 4 de discussiestukken werden met ruime meerderheid aangenomen, sommige met een kleine aanpassing of weglating.

Raadsvoorstellen waren er voor: Herziening grondexploitaties bedrijventerrein SchieDistrict,

                                                                 : Voteren budgetten voor hat aangaan van het addendum op de samenwerkingsovereenkomst inzake Houthavens II

                                                                 : Zienswijze mbt de begrotingswijziging 2020 en ontwerp begroting 2021 en verder Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond

                                                                 : Vaststellen van zienswijze op de 1e begrotingswijziging 2020 en meerjarenraming Stroomopwaarts

Tot slot werden er nog twee moties ingediend,

De eerste was van Mevr. Rotteveel van LOS, die wilde, al voordat het onderzoek naar de veelbesproken vrijwilligersvergoeding gereed is, een bedrag van € 60.000 reserveren voor het einde van dit jaar. De meeste leden leden waren het hier niet mee eens en willen eerst de uitslag van het onderzoek (wat € 30.000 kost) afwachten. De motie werd met 12 stemmen voor en 21 tegen verworpen. Wethouder Van Aaken gaf wel de toezegging om toch aan het einde van dit jaar iets te doen voor alle vrijwilligers, daar is geld voor gereserveerd.

De tweede motie was van de fractie Denk en Van Dijk, nar aanleiding van een gepubliceerd overzicht van de recordhoeveelheid uitgeschreven coronaboetes in Schiedam. Hierin weden gegevens gepubliceerd die volgens de motie-indieners niet relevant waren, zoals geboorteland en geboorteplaats. De burgemeester, woordvoerder op dit onderwerp, gaf aan, deze gegevens te hebben verstrekt op verzoek van de raad. In de motie werd gevraagd om in de toekomst zorgvuldiger om te gaan met deze gegevens. Voor de motie stemden 16 leden en tegen de motie 18 leden, dus werd deze verworpen.

Om half twaalf sloot de burgemeester de vergadering.