advertentie
vrijdag 10 juli 2020 21:07

Schiedamse architect: Door verdichten is er ruimte zat in de stad om woningen te bouwen

De in Schiedam woonachtige architect Reimar von Meding heeft leiding gegeven aan een onderzoeksteam van negen man. Hun rapport is getiteld: Ruimte zat in de stad. Ze stellen daarin dat er in de steden in Nederland, en zeker ook in Schiedam, genoeg ruimte is om de huisvestingsbehoefte van komende generaties veilig te bedienen. 'Er is veel meer fysieke, procesmatige en financiële ruimte, dan doorgaans wordt aangenomen.' We spraken architect Reimar von Meding op een van de slechtste plekken van Schiedam: in het tunneltje bij het Burgemeester Van der Lippad.

De in Schiedam woonachtige architect Reimar von Meding heeft leiding gegeven aan een onderzoeksteam van negen man. Hun rapport is getiteld: Ruimte zat in de stad. Ze stellen daarin dat er in de steden in Nederland, en zeker ook in Schiedam, genoeg ruimte is om de huisvestingsbehoefte van komende generaties veilig te bedienen.

'Er is veel meer fysieke, procesmatige en financiële ruimte, dan doorgaans wordt aangenomen.'

Het onderzoek gaat over de naoorlogse wijken in de periode tussen 1950 en 1980. Deze gebieden hebben een enorme capaciteit. In Schiedam gaat het dan voornamelijk over Groenoord, Nieuwland en Tuindorp. Hier kunnen met wat de onderzoekers 'chirurgische ingrepen' noemen, gemiddeld 25 % huizen worden bijgebouwd. In Schiedam gaat het om duizenden woningen. En: dat gaat niet ten koste van de leefbaarheid, maar het 'verdichten' vergroot juist de leefbaarheid, zo stellen de onderzoeks-architecten.

Ze hebben hun plannen toegelicht aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en zijn in gesprek met Aedes, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse woningcorporaties. Maar Reimar heeft ook al regelmatig overleg met wethouder Fahid Minhas, verantwoordelijk voor bouwen in Schiedam, en met de directie van de Schiedamse woningcorporatie Woonplus.

We spraken architect Reimar von Meding op een van de slechtste plekken van Schiedam: in het tunneltje bij het Burgemeester Van der Lippad.

 

 

 

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media