advertentie
woensdag 15 juli 2020 09:08

Onderscheiding voor Schiedamse molenman Rob Batenburg

De Schiedamse molenman Rob Batenburg heeft op 14 juli op ‘zijn’ molen De Vrijheid het Certificaat van Verdienste uitgereikt gekregen door Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen. Rob is al ruim 46 jaar dagelijks in het belang van molens actief, eerst als molenaar en later als molenmaker bij de Molenwekrplaats. Oorspronkelijk zou de uitreiking plaatsvinden tijdens de Algemene Vergadering van De Hollandsche Molen op 18 april maar vanwege de coronacrisis werd deze bijeenkomst afgelast. 'Het is prachtig om te zien wat we in Schiedam mogen achterlaten aan molens die we hebben bijgebouwd en gerestaureerd hebben' zei Rob bij zijn pensioen al.

Schiedam - De Schiedamse molenman Rob Batenburg heeft op 14 juli op ‘zijn’ molen De Vrijheid het Certificaat van Verdienste uitgereikt gekregen door Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen.

Rob is al ruim 46 jaar dagelijks in het belang van molens actief, eerst als molenaar en later als molenmaker bij de Molenwekrplaats. Oorspronkelijk zou de uitreiking plaatsvinden tijdens de Algemene Vergadering van De Hollandsche Molen op 18 april maar vanwege de coronacrisis werd deze bijeenkomst afgelast.

'Het is prachtig om te zien wat we in Schiedam mogen achterlaten aan molens die we hebben bijgebouwd en gerestaureerd hebben' zei Rob bij zijn pensioen al voor de camera van SCHIE TV.

Molens.nl schrijft nu: 'Zowel op vrijwillige als professionele basis heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de molens in Nederland en in het bijzonder aan die in Schiedam. In 1973 begon hij als vrijwilliger op De Vrijheid. Al snel werd hij er molenaar en later bedrijfsleider. Onder zijn leiding en met eigen handen heeft hij de complete inrichting van de molen getimmerd om zo een zeer efficiënte productiemolen te creëren.

In 1976 was hij medeoprichter van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde, waarvan hij ook jarenlang bestuurslid werd.
In 1989 richt hij de Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam op, een molenmakersbedrijf dat zich de eerste jaren richtte op de Schiedamse molens, maar later het werkterrein uitbreidde tot buiten de jeneverstad. Naast molens werden onder meer kerken en oude huizen onder handen genomen. In Schiedam werd zelfs een complete, werkende moutwijnbranderij (Jenevermuseum) herbouwd. Inmiddels heeft de werkplaats naast de Schiedamse molens onder meer alle molens in De Hoekse Waard in onderhoud.'

Dieptepunt in zijn molencarrière was de grote brand in Molen de Walvisch, die toen net gerestaureerd was. 'Dat konden we toen weer helemaal opnieuw gaan doen.'
Rob is op vrijwillige basis nog steeds betrokken bij de Molenwerkplaats en de Stichting De Schiedamse Molens.