advertentie
vrijdag 31 juli 2020 16:12

Twee jongeren aangehouden met 'gruwelijk echt lijkende' nepwapens

Twee jongeren aangehouden met 'gruwelijk echt lijkende' nepwapens Foto: Twitter/wijkagentFerryL

De politie heeft vrijdagmiddag in Schiedam Noord twee jongeren aangehouden. Ze liepen op straat met 'gruwelijk echt lijkende' nepwapens. Het ging, zo bleek later, om balletjespistolen. De twee jongeren waren ermee op elkaar aan het schieten. 

Schiedam - De politie heeft vrijdagmiddag in Schiedam Noord twee jongeren aangehouden. Ze liepen op straat met 'gruwelijk echt lijkende' nepwapens. 

Het ging, zo bleek later, om balletjespistolen. De twee jongeren waren ermee op elkaar aan het schieten. 

'Balletjespistolen vallen onder de airsoftapparaten' schrijft de politie op haar website. 'Dat zijn veer-, gas- of luchtdrukwapens met een maximum schotkracht van 3.5 joules. Als je lid bent van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) en je houdt je aan de regels, is een airsoftwapen toegestaan. Maar ook hiervoor geldt dat het niet in publieke ruimtes gebruikt mag worden. Houd er dus rekening mee dat je niet met je airsoftpistool op de openbare weg mag komen. Dus als je vanuit je tuin de straat op schiet, is dat verboden. Kopen van een dergelijk wapen mag alleen als je 18 jaar of ouder bent. '

Maar er staat ook: 'Als het luchtdrukwapen te veel op een echt vuurwapen lijkt, mag niemand het wapen in bezit hebben'. Sterker nog: 'als je met een nepvuurwapen rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf.'

Je kunt er negen maanden gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete tot € 20.500. Als je met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog. Je kunt dan een geldboete krijgen tot € 8.200. Je kunt ook een strafblad krijgen als je met een nepwapen over straat loopt.