advertentie
donderdag 17 september 2020 12:46

Afsprakenlijn coronatest overbelast, ook softwareproblemen teststraten

Afsprakenlijn coronatest overbelast, ook softwareproblemen teststraten Foto: SCHIE

De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat de afsprakenlijn overbelast is. 'Vandaag kunt u nog bellen voor een testafspraak op zondag' maar dan moet u er wel door kunnen komen. Rijnmond meldt dat er vandaag ook problemen zijn met de software van de coronateststraten. Dat zorgt voor vertragingen. Wat de gevolgen zijn voor de testen die gepland staan, is niet duidelijk. Diederik Gommers, IC-arts en lid van het Outbreak Management Team, waarschuwt ondertussen op Rijnmond dat alle energie moet worden gezet op het bron- en contactonderzoek van besmette personen 'anders valt het kaartenhuis uit elkaar'.

De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat de afsprakenlijn overbelast is. 'Vandaag kunt u nog bellen voor een testafspraak op zondag' maar dan moet u er wel door kunnen komen.

Rijnmond meldt dat er vandaag ook problemen zijn met de software van de coronateststraten. Dat zorgt voor vertragingen. Wat de gevolgen zijn voor de testen die gepland staan, is niet duidelijk.

Diederik Gommers, IC-arts en lid van het Outbreak Management Team, waarschuwt ondertussen op Rijnmond dat alle energie moet worden gezet op het bron- en contactonderzoek van besmette personen 'anders valt het kaartenhuis uit elkaar'.

"Er is inderdaad een toename in het aantal besmette personen", zegt Gommers opRijnmond. Woensdag lag het aantal nieuwe besmette personen in de regio Rijnmond op 312. De dagen ervoor waren het er 168 en 179. "Maar we zien een hele langzame toename op de intensive cares en in de ziekenhuizen. In onze regio liggen er veertien mensen met COVID-19 op de intensive care en we hebben 125 bedden, dus we zijn totaal nog niet in de problemen, maar de signalen zijn niet goed."

Dat is een andere situatie dan tijdens de eerste golf. Toen stroomden de ic's over. Nu is dat dus nog niet zo. Het gros van de mensen die nu besmet wordt, wordt niet ernstig ziek en hoeft niet naar de ic. Natuurlijk moeten we de verspreiding van het virus minimaliseren, maar daar ligt niet de grootste uitdaging.

"Dat zijn de vijftigplussers, want die worden ziek en komen naar de ziekenhuizen en de intensive care. Als steeds meer jongeren besmet zijn, infecteren zij ook ouderen. De grootste angst is dat die ziek worden."

.