advertentie
woensdag 14 oktober 2020 13:58

Wethouder Duncan Ruseler: Schiedammers gaan zo min mogelijk merken van tekort op de begroting

Het college van burgemeester en wethouder hebben het tekort van zo'n 9 miljoen euro op de begroting weten terug te brengen naar zo'n 900.000 euro. De Schiedammers merken hier wel wat van maar de gevolgen blijven, volgens wethouder Duncan Ruseler (financiën) en burgemeester Cor Lamers, toch beperkt. De Onroerend Zaak belasting (de belasting die pandeigenaren moeten betalen aan de gemeente) gaat met 2,5 % ophoog. Dat is volgens het college een kleinere stijging dan veel andere gemeentes doorvoeren. En in de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) wordt de vergoeding voor meerkosten wat beperkt en wordt er bespaard op inkopen.

Het college van burgemeester en wethouder hebben het tekort van zo'n 9 miljoen euro op de begroting weten terug te brengen naar zo'n 900.000 euro. De Schiedammers merken hier wel wat van maar de gevolgen blijven, volgens wethouder Duncan Ruseler (financiën) en burgemeester Cor Lamers, toch beperkt. De Onroerend Zaak belasting (de belasting die pandeigenaren moeten betalen aan de gemeente) gaat met 2,5 % ophoog. Dat is volgens het college een kleinere stijging dan veel andere gemeentes doorvoeren. 

En in de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) wordt de vergoeding voor meerkosten wat beperkt en wordt er bespaard op inkopen.

De begroting is voor het eerst niet sluitend maar de gemeente hoopt dat die 9 ton euro tekort genoeg is om de provincie ervan te overtuigen dat het allemaal wel goed komt en Schiedam niet onder curatele van de provincie zal komen. Dat laatste is met Vlaardingen wel al een tijd aan de hand. Zij mogen zelf geen grote beslissingen meer nemen, alle nieuwe uitgaven moeten door de provincie worden goedgekeurd.

Schiedam start drie onderzoeken om te kijken waar ze de tekorten, verantwoord, nog verder kunnen terugdringen. Zo worden de kosten van de woningbouwplannen nog eens goed tegen het licht gehouden. En nu veel ambtenaren thuis werken, en dat naar verwachting ook zullen blijven doen, kan er op termijn tot 70 % bespaard worden op werkplekken. Het Stadskantoor wordt dan flexibel ingericht.

Beroep op het Rijk

De gemeente blijft een beroep doen op het Rijk om de werkelijke kosten van de uitkeringen en zorgkosten te vergoeden. "Als het Rijk alleen de kosten voor huishoudelijke hulp en de WMO vergoed dan hebben we geen tekort meer, dan zijn onze problemen wat dat betreft voorbij" zegt Duncan Ruseler.    

'Nog meer bezuinigen onverantwoord'

Het college wil niet verder gaan bezuinigen en noemt dat zelfs onverantwoord. Dan zou je moeten denken aan het sluiten van de bibliotheekvoorzieningen en stoppen met de subsidie voor het Theater. Daar wil de gemeente niet aan. "We gaan de stad niet kapot bezuinigen" aldus burgemeester Lamers.

Jeugdhulp

Een heikel punt is de jeugdzorg. Schiedam, Vlaardingen en Maassluis willen uit de samenwerking Jeugdzorg Rijnmond stappen en met z'n drieën optrekken om het zelf te gaan regelen. Dat bespaart aanzienlijk op de kosten en brengt de zorg dichterbij en maakt het efficiënter. "de kosten van de 'gemeenschappelijke regeling' in de Rijnmond reizen de pan uit" zegt Lamers. "Er zijn ook veel te veel aanbieders. Wij willen zorg inkopen naar behoefte, meer maatwerk gaan leveren." Vanzelfsprekend is Jeugdzorg Rijnmond niet blij met het aangekondigde opstappen van de drie Waterweg-gemeenten. "we willen liever ook dat Rijnmond het wél goed regelt. We zijn permanent in overleg, maar we zitten nu eenmaal nog op een ander spoor."

 

 

 

 

 

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media