advertentie
donderdag 15 oktober 2020 15:51

Naar schatting 32 % van de Schiedammers heeft moeite met lezen en schrijven

Naar schatting 32 % van de Schiedammers heeft moeite met taal. Dan gaat het over laaggeletterdheid tot mensen die in lichtere mate niet goed mee kunnen komen op het gebied van taal. De stad staat voor een grote uitdaging om daar iets aan te doen. Er is 450.000 euro van het Rijk beschikbaar voor het project Taalvaardig Schiedam, maar dat is niet genoeg om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

Naar schatting 32 % van de Schiedammers heeft moeite met taal. Dan gaat het over laaggeletterdheid tot mensen die in lichtere mate niet goed mee kunnen komen op het gebied van taal.

De stad staat voor een grote uitdaging om daar iets aan te doen. Er is 450.000 euro van het Rijk beschikbaar voor het project Taalvaardig Schiedam, maar dat is niet genoeg om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

Er is nog veel schaamte: mensen komen er niet graag voor uit dat ze iets niet goed kunnen lezen of dat ze bijvoorbeeld een formulier niet goed in kunnen vullen. "Het laatste wat we willen is, dat als iemand die schaamte opzij heeft gezet en naar de gemeente stapt om geholpen te worden, dat we dan geen plek zouden hebben" zegt Patricia van Aaken. "We sturen dus niemand weg, We kijken dan naar wat wel mogelijk is".

Het doel van het 'ambitieplan' is helder: meer Schiedammers die moeite hebben met lezen en schrijven bereiken. Het aanbod moet makkelijker toegankelijk worden. Er wordt meer samengewerkt met huisartsen, consultatiebureaus, scholen, huisartsen, kinderopvang en bijvoorbeeld Stroomopwaarts. Die kunnen immers signaleren als iemand moeite heeft met taal.

De wethouder heeft nog een oproep voor al die Schiedammers die moeite hebben met taal: "Laat ons je helpen. Je hoeft je er niet voor te schamen!" 

Media