advertentie
donderdag 05 november 2020 17:25

Burgemeester Lamers: we moeten serieus rekening houden met strenge regionale maatregelen

We spraken vandaag met burgemeester Cor Lamers over de op dinsdag door het kabinet genomen nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Hij denkt dat we serieus rekening moeten houden met strenge regionale maatregelen zoals een avondklok en de sluiting van scholen. Ook een vuurwerkverbod. Burgemeester Lamers: 'Met name in onze regio en ook in Schiedam is het aantal besmettingen nog steeds hoog, de hoogste van het land zelfs. In de rest van het land loopt het wel terug, maar ook niet snel genoeg. Met name de medische sector, niet alleen voor de ziekenhuizen, maar ook voor de verpleeginrichtingen, die hebben het ontzettend zwaar.'

We spraken vandaag met burgemeester Cor Lamers over de op dinsdag door het kabinet genomen nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Wat vindt u van deze maatregelen? 

Burgemeester Lamers: 'Ik heb alle begrip voor de nieuwe strenge maatregelen. Het is wel vervelend dat ze nodig zijn, maar met name in onze regio en ook in Schiedam is het aantal besmettingen nog steeds hoog, de hoogste van het land zelfs. In de rest van het land loopt het wel terug, maar ook niet snel genoeg. Met name de medische sector, niet alleen voor de ziekenhuizen, maar ook voor de verpleeginrichtingen, die hebben het ontzettend zwaar, die werken dag en nacht en zich een slag in de rondte om te zorgen dat iedereen kan worden opgevangen. Die zijn in de alarmfase dus het is echt nodig dat die extra maatregelen genomen zijn'.

De regio Rotterdam Rijnmond, waar Schiedam onder valt, werd door premier Rutte specifiek genoemd als één van de regio’s waar het niet goed gaat met het aantal besmettingen. Schiedam lijkt één van de grootste brandhaarden qua aantal positieve corona-uitslagen. Hoe komt dit?

'Het is niet alleen Schiedam, de ene keer is het Vlaardingen, dan weer Capelle, dan weer Nissewaard, dan weer Schiedam, het is de regio. We weten het niet waardoor dat komt, daar moeten we eerlijk over zijn. We denken dat het stedelijke milieu, compacte bebouwing, oudere woonwijken, mensen die dicht op elkaar wonen, dat dat wel degelijk een rol speelt. We zien ook in kwetsbare wijken, zoals de wijk Feijenoord in Rotterdam en eigenlijk heel Rotterdam Zuid en in Schiedam Nieuwland en Oost dat daar snel veel besmettingen plaatsvinden. Dat zijn wijken die het toch al moeilijk hebben, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs nog voor hoe dat komt. We zien wel dat 80 % van de besmettingen in onze regio in de thuissituatie, in de gezinssituatie plaatsvinden.' 

In de regio’s waar het niet goed gaat, is het instellen van een avondklok een extra maatregel die genomen zou kunnen worden. Hoe kijkt u tegen die maatregel aan?

Lamers: 'Ja het woord avondklok wordt heel snel negatief geassocieerd. En dat begrijp ik ook wel. Met een avondklok heeft premier Rutte bedoeld te zeggen dat het niet de bedoeling is dat mensen nog 's avonds na 22:00 uur over straat gaan. Eigenlijk is het de bedoeling om zoveel mogelijk ontmoetingen en verblijf buitenshuis te voorkomen. We zien nog heel veel sociaal verkeer in Rotterdam en Schiedam, waar mensen de straat op gaan om bijvoorbeeld bij vrienden te gaan kaarten. We willen proberen dat soort activiteiten zoveel mogelijk te voorkomen. Als het nodig mocht zijn om nog verdere maatregelen te treffen, dan zou dit wel eens het gevolg kunnen zijn. Ik hoop eerlijk gezegd dat het niet nodig is, want het is heel erg on-Nederlands. Ik doe een beroep op de Schiedammers en alle mensen die dit lezen: Hou je alsjeblieft aan de maatregelen en zorg ervoor dat het hierbij kan blijven, des te eerder kunnen weer terug naar normaal'.

Woensdag was in het tv-programma Hart van Nederland van SBS6 een reportage te zien over de corona-afdeling van het Vlietland ziekenhuis. De medewerkers vertelden daarin veel moeite te hebben met de toestroom aan coronapatiënten, ook al omdat het ziekteverzuim hoog is wat nog meer druk legt op de medewerkers. Baart u dat zorgen?

'Jazeker, vooral omdat het er op wijst dat de ziekenhuissector en de verpleeghuissector het heel erg moeilijk hebben. Dat ziekteverzuim komt ook ergens vandaan. Dat komt omdat medewerkers besmet raken met corona, die moeten thuis blijven, of omdat familieleden besmet raken en ze in quarantaine moeten. Die categorie is nu best groot, in vergelijking met de eerste golf. De toestroom van coronapatiënten blijft echter doorgaan. Het is nu al twee keer voorgekomen dat op het Erasmus MC na alle spoedeisende hulpen in de buurt dicht moesten. Het Maasstad Ziekenhuis, het Franciscus, het Ikazia, in Dordrecht, dat betekent nogal wat, dat betekent dat er geen nieuwe instroom van patiënten kan plaatsvinden, omdat de ziekenhuizen vol zijn.'    

Minister Grapperhaus maakte woensdag bekend dat politiemensen een eenmalige uitkering van 300 euro tegemoet kunnen zien als blijk van waardering. De BOA’s (bijzonder opsporingsambtenaren) vinden dat zij ook recht hebben op een bonus vanwege de druk. Burgemeester Halsema van Amsterdam zou inmiddels een toezegging hebben gedaan dat de boa’s in haar stad ook een bonus tegemoet kunnen zien. Hoe staat u hier tegenover voor wat betreft de boa’s in Schiedam?

'In onze regio praten we daar ook over. We kijken daar serieus naar. We zullen daar binnenkort wel met meer informatie komen. Onze boa's moeten  het niet via de pers horen, maar ik vind het een sympathiek gebaar.'

Premier Rutte sprak over mogelijke extra maatregelen in regio’s met veel besmettingen. Daarbij zijn, behalve de avondklok, ook het sluiten van niet-essentiële winkels en scholen voor voortgezet onderwijs genomen. Is het iets waar we rekening mee moeten houden?

'Ja ik denk het wel, ik vrees het eigenlijk wel. Afgelopen weekend was het al een serieuze overweging voor het kabinet, maar toen is er toch voor gekozen om één pakket maatregelen voor het hele land te nemen. Maar we leunen er heel erg tegenaan, omdat er in onze regio Rijnmond en in Zuid-Holland Zuid geen verbetering zit aan te komen. Elders in het land zie je afvlakking. Ik denk dat we er serieus rekening mee moeten houden. Ik ben er niet blij mee, maar het zou er aan kunnen komen'.  

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling gepleit. Daar wordt nu over gediscussieerd. Heeft u er hoop op dat dit ervan gaat komen?

'Ik denk het wel, ik hoop het sowieso. Ik was heel blij met het advies van het veiligheidsberaad. Het belangrijkste motief is dat de ziekenhuissector het nu al stikdruk heeft. En de vuurwerkslachtoffers die er geheid gaan komen met oudjaar, ze kunnen dat er niet bij hebben. Ze hebben op de spoedeisende hulp hun handen al vol. Er zit geen verborgen portefeuille achter van 'hij wil gelijk van het vuurwerk af', het is echt een coronamaatregel er op gericht om de ziekenhuizen te sparen. Ik denk dat het er van gaat komen. Het kabinet heeft een bedenktijd van twee weken gevraagd. Ik snap dat ze goed over de consequenties willen nadenken. Ik zou het heel verstandig vinden als ze het zouden doen.'

Tot slot: veel mensen geven aan dat ze de draad kwijt raken over wat er nu wel en niet kan in deze tijd. Snapt u die verwarring?

'Ik begrijp dat. Ze hebben een heel zwaar maatregelenpakket genomen in maart en april, dat heeft tot 1 mei geduurd. Toen gingen we versoepelen, toen nog verdere versoepelen. Toen ging iedereen los. Vervolgens zag je in onze regio al in augustus dat het langzamerhand al weer verkeerd ging. Toen kwamen er stapjes bij, weer stapjes bij en nu zitten we weer eigenlijk bijna op dezelfde pakket maatregelen als in maart. Het klinkt nogal wispelturig, het vliegt alle kanten uit, dat snap ik. Ik heb er zelf altijd voor gepleit, als je weer gaat strengere maatregelen gaat nemen, ga dan weer terug naar de maatregelen uit de vorige fase. Nu zie je dat er af en toe maatregelen worden genomen, zoals de scholen mogen nog open blijven, gelukkig zeg ik erbij. De theaters en de bibliotheken moeten dicht. Ik vind het lastig dat de sauna's dan wel open mogen blijven. Dat zijn afspraken die er op landelijk niveau zijn gemaakt. We proberen het in de gemeentelijke informatie en in de regio onze inwoners zoveel mogelijk te informeren, ook in meerdere talen. Juist omdat de mensen het niet meer kunnen volgen. Ik zou zeggen volg de informatie van de Rijksoverheid en van de gemeente en bij vragen: schroom niet om te bellen.'