advertentie
zaterdag 07 november 2020 14:03

Waarschuwing: 'raak, vanwege de vogelgriep, dode vogels niet aan'

De politie waarschuwt om dode vogels niet aan te raken: er heerst een zeer besmettelijke vogelgriep in onze regio en die kán ook besmettelijk zijn voor mensen.  'Bij intensief contact is het ook besmettelijk voor mensen' meldt de Politie-eenheid Rotterdam Dierenwelzijn. 'Raak een dode of met symptomen aangedane vogel niet aan, voorkom contact!' De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA meldt echter: 'Het risico dat mensen besmet raken met het vogelgriepvirus is zeer klein'. Intensief contact met vogels hebben bijvoorbeeld pluimveehouders en mensen die de zieke wilde vogels opruimen (dierenambulance) of verzorgen (Vogelklas Karel Schot). 

De politie waarschuwt om dode vogels niet aan te raken: er heerst een zeer besmettelijke vogelgriep in onze regio en die kán ook besmettelijk zijn voor mensen.

'Bij intensief contact is het ook besmettelijk voor mensen' meldt de Politie-eenheid Rotterdam Dierenwelzijn. 'Raak een dode of met symptomen aangedane vogel niet aan, voorkom contact!'

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA meldt echter: 'Het risico dat mensen besmet raken met het vogelgriepvirus is zeer klein'. Intensief contact met vogels hebben bijvoorbeeld pluimveehouders en mensen die de zieke wilde vogels opruimen (dierenambulance) of verzorgen (Vogelklas Karel Schot). 

Vogelgriep, ook wel Aviaire influenza genoemd, is een ziekte die zeer besmettelijk kan zijn voor pluimvee, zoals kippen, eenden en kalkoenen. Vogels raken besmet met het vogelgriepvirus door direct contact met besmette vogels, door opname van het virus via de lucht of via besmet materiaal zoals mest. Het vogelgriepvirus kan Nederland onder meer binnenkomen door trekvogels en import van pluimveevlees. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood.

Aanvankelijk werden volgens de NVWA vooral in Friesland en Groningen dode vogels gevonden die het slachtoffer waren geworden van de vogelgriep. Maar nu komt het virus ook voor in andere delen van het land, waaronder Zuid-Holland.

Vanwege de vogelgriep geldt in heel Nederland een ophokplicht voor kippen en ander pluimvee.