advertentie
zaterdag 07 november 2020 13:45

Veel minder positieve testen, maar wel vijf Schiedammers in het ziekenhuis opgenomen met corona en één overleden

Zaterdag meldt het RIVM dat er de afgelopen 24 uur 48 Schiedammers officieel te horen gekregen dat ze tot de groep coronapatiënten behoren, dat zijn er weer veel minder dan gisteren (81) en eergisteren (68). Maar liefst vijf Schiedammers waren er zo slecht aan toe dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Eén Schiedammer is de afgelopen 24 uur als overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting gemeld.  De officiële totalen voor Schiedam tot nu toe: 3.088 positieve tests, 88 Schiedammers zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest) en 32 stadsgenoten zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. De werkelijke cijfers van het aantal besmettingen en sterfgevallen liggen naar alle waarschijnlijkheid veel hoger.

 

Zaterdag meldt het RIVM dat er de afgelopen 24 uur 48 Schiedammers officieel te horen gekregen dat ze tot de groep coronapatiënten behoren, dat zijn er weer veel minder dan gisteren (81) en eergisteren (68). Maar liefst vijf Schiedammers waren er zo slecht aan toe dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Eén Schiedammer is de afgelopen 24 uur als overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting gemeld.

De officiële totalen voor Schiedam tot nu toe: 3.088 positieve tests, 88 Schiedammers zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest) en 32 stadsgenoten zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. De werkelijke cijfers van het aantal besmettingen en sterfgevallen liggen naar alle waarschijnlijkheid veel hoger.

Landelijk waren er ook weer minder besmettingen te melden: 6.689, gisteren waren dat er 7.272 en eergisteren 6.984.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat er 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, dat zijn er weer 68 meer dan gisteren. Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn vier nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2.384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2.445), van wie 602 op de IC (gisteren: 603). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Voor de tweede keer corona

De NOS meldt dat herbesmetting met het coronavirus en opnieuw ziek worden vaker voorkomt dan aanvankelijk gedacht. 'Soms verlopen die hernieuwde infecties milder, maar in andere gevallen juist veel heftiger' aldus de NOS. 

Om zeker te weten dat iemand voor de tweede keer een corona-infectie heeft, is er een genetisch profiel nodig van het virus waarmee de patiënt besmet is. Dat moet dan vergeleken worden met het profiel van het virus dat de eerste infectie veroorzaakte. Maar dat is lastig want tijdens de eerste golf is niet vaak zulk genetisch onderzoek gedaan. En de monsters die in die periode bij mensen zijn afgenomen uit de neus of keel zijn lang niet altijd bewaard.

"Maar toch zijn we echt de anekdotische gevallen wel voorbij", zegt Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus MC. Wereldwijd zijn er intussen tientallen genetisch bewezen herbesmettingen beschreven. Ook in Nederland zijn er ongeveer tien gevallen met zekerheid bekend.