advertentie
donderdag 12 november 2020 19:01

Handhaving neemt tank met lachgas in beslag

Handhaving heeft op het Newtonplein in Oost een tank met lachgas in beslag genomen en twee personen beboet voor het gebruik van lachgas. Dat kan omdat Schiedam in juni van dit jaar een lokaal lachgasverbod heeft ingesteld. In de Schiedamse APV staat: 'Het is verboden, om als exploitant, leidinggevende en bezoeker, in en om een openbare inrichting lachgas voor recreatief gebruik te verkopen, aanwezig te hebben en te gebruiken'. Er zijn in Nederland nu zo'n 90 gemeenten die zo'n verbod in de APV hebben opgenomen want een landelijk verbod laat nog even op zich wachten.

Schiedam - Handhaving heeft op het Newtonplein in Oost een tank met lachgas in beslag genomen en twee personen beboet voor het gebruik van lachgas.

Dat kan omdat Schiedam in juni van dit jaar een lokaal lachgasverbod heeft ingesteld. In de Schiedamse APV staat: 'Het is verboden, om als exploitant, leidinggevende en bezoeker, in en om een openbare inrichting lachgas voor recreatief gebruik te verkopen, aanwezig te hebben en te gebruiken'. Er zijn in Nederland nu zo'n 90 gemeenten die zo'n verbod in de APV hebben opgenomen want een landelijk verbod laat nog even op zich wachten: staatssecretaris Blokhuis heeft een wetsvoorstel ingediend. Hij verwacht dat er vanaf begin volgend jaar een landelijk verbod op de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik zal gaan gelden.

Blokhuis: “Lachgas wordt steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drugs, met name door jongeren. Met grote risico’s voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer. Zoals de ongevallen met dodelijke afloop in Eindhoven in maart en Rotterdam in mei, waarbij naar alle waarschijnlijkheid lachgas in het spel was. Voor eens en altijd moet duidelijk zijn dat dit een erg schadelijke stof is, die niet voor recreatief gebruik is. Tegelijkertijd wil ik ervoor zorgen dat de sectoren waar lachgas wordt gebruikt zoals het bedoeld is, zoals de auto-industrie en de banketbakkers, hier niet de dupe van worden.”

Voor consumenten zijn amper eigenlijke toepassingen van lachgas. Zij mogen vanaf volgend jaar alleen lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee op te kloppen. Hiervoor geldt dat ze alleen verkocht mogen worden aan consumenten van 18 jaar en ouder en in hoeveelheden van niet meer dan 1 verpakking van maximaal 10 ampullen. Ook moet voor het winkelpersoneel aannemelijk zijn dat het wordt gekocht met het doel er voedsel mee te bereiden. Lachgas in gasflessen valt voor consumenten buiten alle eigenlijke toepassingen en wordt dus in alle gevallen verboden.

Lachgas wordt ingeademd vanuit een ballon. De gebruiker ervaart een korte roes: het beeld wordt wazig en geluiden lijken te vertragen en te vervormen. De effecten duren niet langer dan een paar minuten. Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Bij langdurig gebruik kan neurologische schade ontstaan. Het kan ook leiden tot onvruchtbaarheid en impotentie.