advertentie
donderdag 26 november 2020 17:17

Erasmus MC: 'In Schiedam uitgeprobeerde sneltest werkt goed'

Anderhalve maand geleden testte de GGD Rotterdam-Rijnmond, samen met het Erasmus MC, een coronasneltest op de testlocatie aan de Fokkerstraat in Schiedam. De test blijkt nu geschikt voor mensen met milde klachten. In Schiedam was begin oktober een mobiel lab opgesteld in de al bestaande testlocatie. In totaal duizend testpersonen kregen de sneltest, die al na vijftien minuten de uitslag geeft. Bij meer dan 85 procent was de uitslag betrouwbaar. Dankzij die snelheid zou het bron- en contact onderzoek sneller gestart kunnen worden. Mensen die besmet zijn, kunnen dan eerder in quarantaine om het virus zo min mogelijk verder te verspreiden. 

Schiedam - Anderhalve maand geleden testte de GGD Rotterdam-Rijnmond, samen met het Erasmus MC, een coronasneltest op de testlocatie aan de Fokkerstraat in Schiedam. De test blijkt nu geschikt voor mensen met milde klachten.

In Schiedam was begin oktober een mobiel lab opgesteld in de al bestaande testlocatie. Richard Molenkamp, viroloog van het Erasmus MC vertelde in oktober: "Hier vergelijken wij de sneltest met de PCR-test. De normale tests gaan via een koerier naar het laboratorium in het Erasmus MC. Dat kost tijd met transport en de test zelf duurt langer. Bij een sneltest wordt het monster ter plaatse onderzocht. Het zou mooi zijn als een sneltest een bijdrage levert aan de versnelling om te kijken of iemand positief of negatief is." Voor de sneltest werd in Schiedam bij mensen een extra swap afgenomen via de neus. "De animo is groot", zei Roel Ensing van de GGD Rotterdam-Rijnmond tevreden.

In totaal duizend testpersonen kregen de sneltest, die al na vijftien minuten de uitslag geeft. Bij meer dan 85 procent was de uitslag betrouwbaar.

Dankzij die snelheid zou het bron- en contact onderzoek sneller gestart kunnen worden. Mensen die besmet zijn, kunnen dan eerder in quarantaine om het virus zo min mogelijk verder te verspreiden. 

Bron: Rijnmond