advertentie
zaterdag 28 november 2020 08:53

Schiedam aan de Slag start project om grote groep kwetsbare vrouwen en meisjes in Schiedam te kunnen helpen

Stichting Schiedam aan de Slag is een project gestart om 'een grote groep kwetsbare vrouwen en meisjes uit diverse Schiedamse wijken te kunnen helpen'. 'Het baart ons zorgen dat er steeds meer stille armoede is. Gezinnen die al op het randje van de armoedegrens leven, vallen nu echt om door de Corona crisis' laat Jenneke van den Berg, bestuurslid van Stichting Schiedam aan de Slag, weten. 'Wat ons helaas opvalt en we steeds vaker zien is dat de armoede ook vrouwen die menstrueren raakt. De zogenaamde “menstruatie armoede”.

Schiedam - Stichting Schiedam aan de Slag is een project gestart om 'een grote groep kwetsbare vrouwen en meisjes uit diverse Schiedamse wijken te kunnen helpen'.

Stichting Schiedam aan de Slag is ontstaan vanuit een burgerinitiatief in de wijk Nieuwland. Willy Heikamp, bewoonster uit Nieuwland, heeft zich samen met vrijwilligers tomeloos ingezet om wat te doen aan de rattenplaag in Nieuwland. Door deze actie kwam zij de afgelopen vijf jaar veel in contact met mensen uit de wijk. Letterlijk zag en ziet zij wat voor problematiek er achter de voordeur speelt. Daar heeft Willy zich samen met medestanders en vrijwilligers een lange tijd zelfstandig voor ingezet vanuit haar eigen woning. Tijdens de eerste coronagolf gingen hulpinstanties vanuit huis werken en bleken slechter bereikbaar voor de kwetsbare groep waar zij zich voor inzet. Er wordt toen door de groep vrijwilligers onder leiding van Willy in juni 2020 besloten om een Stichting op te zetten: Stichting Schiedam aan de Slag.

Het doel van de Stichting is praktische en acute hulp te bieden 'daar waar nodig is' én op een creatieve manier. Er worden onder andere voedselpakketten en maaltijden uitgedeeld. 'In de regel is dit kortstondige hulp. We gaan in gesprek en er wordt een intake gedaan, de problematiek van de mensen/gezinnen geanalyseerd en door middel van een uitgebreid dossier overgedragen naar de juiste instanties/loketten', laat Jenneke van den Berg, bestuurslid van Stichting Schiedam aan de Slag, weten.

'Het baart ons zorgen dat er steeds meer stille armoede is. Gezinnen die al op het randje van de armoedegrens leven, vallen nu echt om door de Corona crisis. Veelal is het geldproblematiek, inkomens en bijbaantjes vallen weg, kinderen gaan zonder eten naar school en er zijn wachtlijsten bij instellingen en zorginstanties' aldus Jenneke. 'Wij komen in de Schiedamse wijken steeds meer schrijnende gevallen tegen waar wij ons uiterste best voor doen'.

'Wat ons helaas opvalt en we steeds vaker zien is dat de armoede ook vrouwen die menstrueren raakt. De zogenaamde “menstruatie armoede”. Zij moeten soms kiezen tussen voedsel of een pak maandverband of tampons. Deze artikelen zijn relatief dure producten. Dit heeft als gevolg dat vrouwen en meisjes gedwongen worden om gebruik te maken van andere middelen om de menstruatieperiode door te komen. Dit kan zijn om toiletpapier te gebruiken in hun onderbroek en/of de hele periode binnen te blijven. Zeker voor jonge meiden die naar school moeten is dit een rampenplan. En het gebeurt, meer dan je denkt, gewoon hier in ons eigen Schiedam!' zegt Jenneke.

'Wij als stichting Schiedam aan de Slag willen dit uit de taboesfeer halen en willen graag wat voor deze vrouwen betekenen. In navolging van ons project “verzorgingsproducten” willen we nu (maandelijks) maandverband en tampons uit te geven aan hen die het nodig hebben. Ook willen we de mogelijkheid bekijken om wasbaar maandverband en de menstruatie cup te promoten en uit te geven. Wij geven inmiddels al een aantal weken voedselpakketten uit en daar kan het bij worden gedaan. Ook gaan we een inventarisatie maken bij de gezinnen om hoeveel vrouwen/moeders/dochters het gaat, om zo op maat uit te reiken.

We denken er bijvoorbeeld aan om tegoedbonnen uit te reiken zodat de vrouwen maandelijks hun verzorgingsproducten op kunnen halen. Hierbij zoeken we de samenwerking met diverse partijen en stichtingen in Schiedam. Op deze manier blijven deze kwetsbare vrouwen en meisjes in beeld en kan een gesprek worden aangegaan voor eventuele andere hulp'. 

Jenneke: 'We merken dat nu de decembermaand eraan komt dat men vrijgeviger is met donaties, maar wij willen juist ook het komende jaar deze vrouwen en meisjes blijven ondersteunen. Daarbij hebben wij hulp nodig; zowel financiële hulp maar ook instanties en organisaties die mee willen helpen om dit onder de aandacht te brengen en met ons mee willen denken'.

De eerste donaties voor dit project zijn al binnen: van Rotaryclub Schiedam de Veste en de Lions Club Schiedam. 'Vanuit ons tijdelijke verblijf/crisiscentrum Kookstudio van de Kook aan de Westmolenstraat, (kosteloos beschikbaar gesteld door de familie van Velzen), willen we dit project verder uitbouwen. Goede ideeën en donaties zijn welkom. Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met ons op via info@schiedamaandeslag.nl t.a.v. Jenneke. Donaties kunnen worden overgemaakt naar NL46 INGB 0007 3627 53 ten name van Stichting Schiedam aan de Slag. We hopen dat we de komende periode veel vrouwen en meisjes uit diverse Schiedamse wijken te kunnen ondersteunen. Dus ben, ken of weet je iemand die behoefte heeft aan deze vorm van hulp, neem dan vrijblijvend contact met ons op.'