advertentie
maandag 07 december 2020 11:31

Schiedammers minder tevreden over hoe de gemeente samenwerkt en ruimte biedt aan initiatieven vanuit de stad

Uit het rapport Monitor Leefbaarheid en Veiligheid komt ook naar voren dat de Schiedammers minder tevreden zijn over de mate waarin de gemeente samenwerkt en ruimte biedt aan initiatieven vanuit de stad. Het imago van het stadsbestuur en de gemeentelijke organisatie vertoont op sommige punten vooruitgang en op andere punten achteruitgang, net als het imago van Schiedam als stad.

Schiedam - Uit het rapport Monitor Leefbaarheid en Veiligheid komt ook naar voren dat de Schiedammers minder tevreden zijn over de mate waarin de gemeente samenwerkt en ruimte biedt aan initiatieven vanuit de stad.

Het imago van het stadsbestuur en de gemeentelijke organisatie vertoont op sommige punten vooruitgang en op andere punten achteruitgang, net als het imago van Schiedam als stad.

'Hoewel iets meer Schiedammers dan voorheen vinden dat de gemeente luistert naar de mening van haar inwoners (van 16% naar 18%), vinden die inwoners veel minder vaak dat de gemeente voldoende samenwerkt met inwoners en organisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid (van 32% naar 17%)', staat in het rapport.

'Ook vinden veel minder Schiedammers dat de gemeente voldoende ruimte biedt aan eigen initiatieven vanuit de stad (van 31% naar 19%).

Verder is het oordeel over de mate waarin de gemeente de buurt betrekt bij de aanpak van leefbaarheid en veiligheid gedaald (van 24% naar 21%), net als het oordeel over de mate waarin de gemeente doet wat zij zegt (van 19% naar 17%). Hierbij antwoorden meer respondenten dan voorheen met ‘weet niet / geen mening’.'

Enerzijds betekent dit volgens de onderzoekers dat het participatiebeleid van de gemeente (nog) onvoldoende bekend of zichtbaar is. 'Anderzijds geven inwoners hiermee aan dat het niet volstaat dat de gemeente luistert; zij willen ook invloed op het beleid en de uitkomsten daarvan. Het is om die reden een goede zaak dat het huidige college extra wil inzetten op samenwerking met Schiedammers' staat in het rapport.

Waardoor de tevredenheid over de gemeente is gedaald, is niet helemaal duidelijk; de daling is te zien in alle lagen van de bevolking. 'Mogelijk is er een samenhang met de talrijke projecten in de buitenruimte. Enerzijds leiden investeringen in de fysieke omgeving vaak tot een verbetering van de buurt, die meestal wordt weerspiegeld in een toegenomen tevredenheid over het stadsbestuur. Anderzijds veroorzaken de projecten vaak overlast en ook het proces rond de werkzaamheden kan leiden tot ontevredenheid, vooral als inwoners het gevoel krijgen onvoldoende te worden geïnformeerd en/of weinig invloed te hebben op het resultaat. Over het algemeen lijkende positieve effecten sterker dan de negatieve, want de tevredenheid over de gemeente is vaak het laagst in de buurten waar geen projecten hebben plaatsgevonden.'