advertentie
woensdag 09 december 2020 17:46

Wethouder Ruseler: 'Meld je alleen aan voor SchiedamBedankt als je je dit jaar als vrijwilliger hebt ingezet in Schiedam'

Wethouder Duncan Ruseler heeft gereageerd op (sociale-)mediareacties over de actie Schiedam Bedankt. 'Het is ongelofelijk pijnlijk om te moeten waarnemen dat verschillende mensen in de pers en op sociale media direct of indirect oproepen om een cadeau, bestemd voor vrijwilligers, te claimen terwijl zij daar geen recht op hebben' aldus Ruseler. Het is de zoveelste episode in de soap rond de waardering van de Schiedamse vrijwilligers.

Schiedam - Wethouder Duncan Ruseler heeft gereageerd op (sociale-)mediareacties over de actie Schiedam Bedankt. 'Het is ongelofelijk pijnlijk om te moeten waarnemen dat verschillende mensen in de pers en op sociale media direct of indirect oproepen om een cadeau, bestemd voor vrijwilligers, te claimen terwijl zij daar geen recht op hebben' aldus Ruseler.

Het is de zoveelste episode in de soap rond de waardering van de Schiedamse vrijwilligers.

Tot twee jaar geleden gaf de gemeente Schiedam aan het einde van het jaar Proosjesmuntjes aan de Schiedamse vrijwilligers. Ze konden daarmee zelf iets aanschaffen bij de Schiedamse winkeliers. De muntjes, die nog steeds bij wijze van kerstcadeau worden verstrekt aan de Schiedamse ambtenaren, zijn elk vijf euro waard. De Proosjesmuntjes werden vorig jaar voor de vrijwilligers afgeschaft omdat het budget van € 15.000,- werd overschreden. In plaats van de Proosjes kregen de vrijwilligers vorig jaar een bioscoopochtend aangeboden. Na een storm van kritiek over die beslissing sprak de wethouder met de raad af om bij de vrijwilligers te gaan vragen wat ze het liefst zouden willen. Maar uiteindelijk werd het onderzoek veel groter en werd er een extern onderzoekbureau voor ingehuurd. Het onderzoek kostte € 30.000,-, dat is twee maal zoveel als het budget wat voor de vrijwilligers beschikbaar was.

Speciaal voor de vrijwilligers wordt er daarom een website gebouwd: Schiedam bedankt. SCHIE onthulde eerder dat de Schiedamse vrijwilligers een keuze kunnen maken uit allerlei lokale geschenken: een museumbezoek, een bosje bloemen, een fles wijn, een stadswandeling of een kerstgeschenk bijvoorbeeld. Schiedamse ondernemers kunnen meedoen en zelf een geschenk samenstellen. De gemeente vergoedt € 5,- per geschenk.

Daarop kwam veel kritiek, van zowel vrijwilligers als politici. Men snapt niet dat de gemeente haar vrijwilligers op deze manier bedankt. Het valt vooral verkeerd dat het onderzoek naar de beste waardering voor haar vrijwilligers maar liefst € 30.000,- heeft gekost.

Nu wordt er dus door 'verschillende mensen in de pers en op sociale media direct of indirect oproepen om een cadeau, bestemd voor vrijwilligers, te claimen terwijl zij daar geen recht op hebben' volgens wethouder Duncan Ruseler.

'Als gemeente Schiedam vinden we het belangrijk dat we alle vrijwilligers die zich dit jaar hebben ingezet voor de stad en andere Schiedammers een blijk van waardering te kunnen geven. Dat doen we zo laagdrempelig mogelijk, omdat wij als gemeente geen zicht hebben op alle 16.000 mensen die zich in georganiseerd en ongeorganiseerd verband vrijwilligerswerk doen. Denk aan de spontane initiatieven van bewoners om tijdens de lockdown eenzame en kwetsbare Schiedammers te helpen.

Dat laagdrempelige systeem bestaat er dus uit dat vrijwilligers zich kunnen aanmelden voor een cadeau aangeboden op Schiedambedankt.nl. Een dergelijk systeem is niet waterdicht te maken, we willen namelijk de mogelijkheid bieden dat elke Schiedamse vrijwilliger zich aan kan melden. Hierbij zijn we uitgegaan van de eerlijkheid en goede intenties van de Schiedammers. We hebben ons daarbij laten inspireren door het succes van andere gemeenten met vergelijkbare systemen' aldus de wethouder.

'Het is dus ongelofelijk pijnlijk om te moeten waarnemen dat verschillende mensen in de pers en op sociale media direct of indirect oproepen om een cadeau, bestemd voor vrijwilligers, te claimen terwijl zij daar geen recht op hebben. Het aantal cadeaus is beperkt en wie zich dus ten onrechte meldt, ontneemt een echte vrijwilliger het plezier van een cadeau. Dat zou niemand toch willen doen? Kortom: meld je alleen aan als je je dit jaar als vrijwilliger hebt ingezet in Schiedam!'