advertentie
donderdag 10 december 2020 22:36

Veel vragen tijdens de raadscommissievergadering over plan gasvrij Groenoord

Veel vragen tijdens de raadscommissievergadering over plan gasvrij Groenoord wethouder Jeroen Ooijevaar

Het plan voor een gasvrij Groenoord, officieel: 'Nieuwe energie voor Groenoord', in de volksmond: 'Van gas los' genoemd, blijft de gemoederen bezig houden. In de commissievergadering van de gemeenteraad werden er veel vragen over gesteld. Het duurzaamheidsvraagstuk is een van de belangrijkste politieke kwesties van de komende jaren. Vanuit de Rijksoverheid wordt er bij gemeentes aangedrongen op vermindering van de uitstoot van CO2. De Gemeente Schiedam heeft in 2016 besloten dat de stad in 2040 voor tachtig procent klimaatneutraal wil zijn, wat betekent dat de uitstoot van CO2 met tachtig procent verminderd moet worden ten opzichte van de uitstoot in 1990.

Schiedam - Het plan voor een gasvrij Groenoord, officieel: 'Nieuwe energie voor Groenoord', in de volksmond: 'Van gas los' genoemd, blijft de gemoederen bezig houden. In de commissievergadering van de gemeenteraad werden er veel vragen over gesteld.

Het duurzaamheidsvraagstuk is een van de belangrijkste politieke kwesties van de komende jaren. Vanuit de Rijksoverheid wordt er bij gemeentes aangedrongen op vermindering van de uitstoot van CO2. De Gemeente Schiedam heeft in 2016 besloten dat de stad in 2040 voor tachtig procent klimaatneutraal wil zijn, wat betekent dat de uitstoot van CO2 met tachtig procent verminderd moet worden ten opzichte van de uitstoot in 1990. Een van de plannen van de gemeente is de aanleg van een warmtenet in Groenoord. Dit plan heet ‘Nieuwe Energie voor Groenoord’. De raadscommissie van de gemeenteraad boog zich afgelopen woensdag over dit plan.

Tijdens de vergadering waren er enkele insprekers van buiten de raad en college aanwezig, waaronder vertegenwoordigers van verschillende verenigingen van eigenaren in Groenoord, milieudefensie, inwoners, en huurders van Woonplus, wat ongeveer zestig procent van de woningen in Groenoord verhuurt. Een belangrijk punt voor de vertegenwoordigers van de verenigingen van eigenaren waren de kosten die de transitie met zich meebrengt. In het gepresenteerde plan zal er namelijk geen subsidie komen voor huiseigenaren en verhuurders maar een stimuleringsfonds waaruit leningen worden verstrekt. Ook waren er opmerkingen van insprekers over de duurzaamheid van het warmtenet, de warmte wordt immers gegenereerd door afvalverbranding. Anneke Kalkhoven, die namens Huurdersbelangenvereniging Groenoord sprak, was enthousiast over de plannen van de gemeente, aangezien er ook naast de aansluiting op het warmtenet groot onderhoud wordt verricht door Woonplus aan de woningen, inclusief betere, maar niet volledige, isolatie. “Wij zijn klaar voor een duurzame toekomst en ik hoop dat de raadsleden de huurders in Groenoord deze toekomst willen bieden.” stelde ze.

De vragen die vanuit de fracties werden gesteld aan het college betroffen voornamelijk de financiering van het project, en welke mogelijke risico’s hieraan verbonden zijn, mogelijke alternatieven, het draagvlak onder de inwoners van Groenoord, de kostenneutraliteit voor hen, en in hoeverre de wijk profiteert door de aanleg van het warmtenet, de zogenoemde meekoppelkansen (Extra werkgelegenheid en omscholingsmogelijkheden voor inwoners). Ook waren er vragen over de lengte van de overeenkomst die de Gemeente heeft afgesloten met Eneco voor de aanleg en exploitatie van het warmtenet. Ad Mostert van de VVD stelde dat “er hierdoor geen ruimte is om in te spelen op alternatieve scenario’s van verduurzaming voor Groenoord.”

Wethouder duurzaamheid Jeroen Ooievaar zei dat het warmtenet de beste oplossing is voor Groenoord aangezien er veel hoogbouw is, het vlak bij de Leiding over Noord ligt, die gebruikt kan worden om warmte te transporteren, en bovendien is zestig procent van de huizen in handen van Woonplus, wat graag mee wil werken aan de energietransitie. De energietransitie creëert daarnaast volgens hem een “vliegwiel” voor een betere toekomst voor de inwoners van Groenoord, door de meekoppelkansen die het project biedt voor de wijk. Gelet op subsidies vanuit het Rijk en de Europese Unie was het volgens hem ook van belang om nu te beginnen aangezien deze bij uitstel zouden komen te vervallen. Daarnaast was de deal met Eneco die was afgesloten een goede deal die de aansluitkosten zo laag mogelijk hield en dat er waarschijnlijk geen betere deal afgesloten kon worden in de toekomst.

Over de financiering stelde de wethouder dat de risico’s voor de gemeente voornamelijk in de proceskosten zijn. Niet in de uitvoeringskosten. De grootste risico’s met betrekking tot de financiering van infrastructuur liggen voor rekening bij Eneco en niet bij de gemeente. De wethouder is er verder van overtuigd dat de gemeente de voorfinancieringskosten, waarvoor deels geld zou worden gebruikt uit de Enecogelden, terug zal krijgen. Dat komt doordat er in het klimaatakkoord is opgenomen dat de financiering terug zal komen vanuit het Rijk, via het Gemeentefonds, voor verduurzaming in gemeenten.

Volgens het college is er om draagvlak te creëren gekozen voor een aanpak van verleiding in plaats van verplichting. Door de stijgende gasprijzen in de komende jaren, door meer belasting op gas, is het voor bewoners gunstiger om over te stappen naar het warmtenet. Wethouder Fahid Minhas stelde dat “Voor de huurders van Woonplus, Woonplus garandeert dat de kostenstijging van de huur wordt gecompenseerd en dat Woonplus daar garant voor staat.” Voor eigenaren zouden de leningen uit het stimuleringsfonds dusdanig gunstig zijn dat zij uiteindelijk ook woonlastenneutraal zouden zijn. Volgens wethouder Ooievaar zou dan ook de tachtig procent van de woningen in Groenoord die zouden moeten overstappen om het plan zoals het er ligt te halen, een realistisch getal zijn.

Over mogelijke alternatieve plannen stelde Ooievaar dat “Groenoord volledig isoleren zou te veel kosten met zich meebrengen voor bewoners, en steun hiervoor uit de gemeente zou enorm worden.” (67.500 Euro in verhouding tot de huidige 14.000 Euro). Dit zou volgens hem bovendien maar een CO2-reductie van negen procent opleveren. Ook staat in de samenwerkingsovereenkomst met Eneco dat zij moeten gaan zoeken naar alternatieven aangezien in 2050 warmte van restafvalverbranding geen optie meer is.

15 december stemt de gemeenteraad over het plan.

Zie ook: video/woonplus-over-mega-operatie-van-gas-los-we-wilden-subsidies-niet-laten-lopen