advertentie
vrijdag 25 december 2020 06:35

Kerstinterview burgemeester Lamers

Het was een bewogen jaar, zeker voor Cor Lamers, burgemeester van Schiedam. Met het einde van het jaar in zicht en de kerst voor de deur nam SCHIE het afgelopen jaar door met de burgemeester. Toch wel het hoofdthema van het afgelopen jaar was de covid-19-pandemie. “We zitten eigenlijk in de derde golf. Na de zomer kregen we de tweede golf over ons en we gingen er tegenaan om het aan te pakken. Toen leek het zich te stabiliseren, in de rest van het land was corona vrij laag qua scores maar in Rijnmond hoog. Maar er is licht aan het einde van de tunnel.” stelde Lamers.

Het was een bewogen jaar, zeker voor Cor Lamers, burgemeester van Schiedam. Met het einde van het jaar in zicht en de kerst voor de deur nam SCHIE het afgelopen jaar door met de burgemeester.

Een inmiddels al veel besproken interview, waarin hij pleit voor verplichte vaccinatie tegen corona.

"Soms moet je als overheid zeggen: nu is het verplicht te vaccineren", zegt Lamers. "Ik vind het jammer dat het kabinet die stap niet zet. We hebben een heleboel verplichte vaccinaties, als kind kreeg je ook al een heel pakket. Kan je niet weigeren, is gewoon verplicht. Polio is ook verplicht."

Die uitspraak blijkt echter niet te kloppen: deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma, waar de prik tegen polio onder valt, is niet verplicht. Wel doet het overgrote merendeel (zo'n 95 procent) van de ouders wel mee aan het programma. 

Het hoofdthema van het afgelopen jaar was de covid-19-pandemie. “We zitten eigenlijk in de derde golf. Na de zomer kregen we de tweede golf over ons en we gingen er tegenaan om het aan te pakken. Toen leek het zich te stabiliseren, in de rest van het land was corona vrij laag qua scores maar in Rijnmond hoog. Maar er is licht aan het einde van de tunnel.” stelde Lamers. Voor hem persoonlijk was het ook een zwaar jaar, mede doordat de rol van de burgemeester centraal stond in de handhaving van de regels. De burgemeester had het afgelopen jaar weinig vrije tijd om eens een film te kijken of een boek te lezen. Hij wilde de Godfather trilogie nog eens in zijn geheel terugkijken, ook was er weinig tijd voor voetbal. Lamers speelde tot vorig jaar in het Nederlandse burgemeesterselftal.

Over de coronaregels was er afgelopen jaar veel discussie, deze discussie haalde zelfs het landelijke nieuws en de landelijke politiek nadat er hoge boetes waren uitgeschreven in Schiedam. “In de regio heeft Schiedam, samen met Rotterdam, consequent gehandhaafd. En dat was vooral in het voorjaar merkbaar. In Schiedam en Rotterdam kenden we veel overtredingen, hierover hadden we afspraken gemaakt en die voerden we consequent uit. Ik durf nu wel te zeggen dat diverse collega’s in de regio die afspraken minder consequent uitvoerden. (…) Ik ben consequent maar wil niet per se handhaven om te handhaven. Ik wil dat dingen beter worden.”

Naast het vele extra werk door de pandemie waren er ook momenten waarop de burgemeester trots was. Twee dingen sprongen er voor hem uit, de begroting en de vele ingewikkelde besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen. “Ik ben er trots op dat we ondanks een tekort van negen miljoen toch een bijna sluitende begroting hebben kunnen presenteren aan de raad. Er zijn weinig gemeenten die dat ons na kunnen zeggen. (…) Waar ik ook trots op ben is dat de gemeenteraad op hele grote onderwerpen toch best belangrijke besluiten heeft genomen. (…) Schiedam ziet er over tien jaar echt anders uit, en dat hebben we aan deze twee visies te danken. (Woonvisie en mobiliteitsvisie).”

Lamers stelt dat hij geen ambitie heeft om in de landelijke politiek aan de slag te gaan. “Ik zag dat het helemaal niet zo leuk is om kamerlid te zijn. Ik ben meer van de praktische dingen.”

De komende jaarwisseling wordt anders dan andere jaren. Er is een vuurwerkverbod, maar door de pandemie loopt de spanning toch op. “We zijn er altijd klaar voor. We trekken heel veel uit de kast om de jaarwisselingen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daar zijn we dagen van tevoren al mee bezig. Alles wat ook maar een beetje rotzooi is en munitie voor kerstboomverbranding halen we van de weg af. Schiedam is rond oudjaar het schoonst. Maar desondanks zullen we ook midden in de nacht met de politie, toezicht en handhaving, en de brandweer heel alert zijn, met veel mensen op de straat om het in goede banen te leiden. We hebben dit jaar een landelijk vuurwerkverbod, dus je denkt misschien “burgemeester leun maar achterover want we krijgen een rustige jaarwisseling” maar dat zal niet zo zijn. Ik vrees dat veel Schiedammers toch gaan afsteken. Ik doe ook een oproep aan de Schiedammers, doe het niet, hou je aan de regel. We doen dit niet om uw plezier te bederven maar om te voorkomen dat er te veel slachtoffers in de ziekenhuizen komen.”

De burgemeester ziet de toekomst echter positief in. “Ik ben optimistisch, want er is licht aan het einde van de tunnel, het vaccin komt eraan.” Hij verwacht ook dat er na 19 januari waarschijnlijk een versoepeling is als blijkt dat de huidige lockdown werkt. “Er is een wereld na corona, dat moet en kan niet anders.” Hij was echter wel bezorgd over mensen die zich niet laten vaccineren. “Ik denk dat het kabinet er verstandig aan doet om een vaccinatieplicht in te voeren en niet alleen te rekenen op vrijwilligheid. Want als minder dan vijftig procent zich laat vaccineren dan hebben we alsnog een probleem.” Voor SCHIE wil de burgemeester zich voor camera laten vaccineren. “Ik vind dat je ook het voorbeeld moet geven. Ik zag dat Joe Biden dat heeft gedaan. Nu alleen nog even wachten op de huidige president.”

Tot slot had Lamers nog een boodschap voor alle Schiedammers: “Beste Schiedammers, we komen uit een heel moeilijk jaar, 2020 was een jaar anders dan andere, eigenlijk een jaar om snel te vergeten. Aan de andere kant heeft het ons ook veel gebracht. Schiedammers waren heel erg saamhorig. We hebben naar elkaar omgekeken, we hebben elkaar geholpen, en dat is iets waar ik als burgemeester best wel trots op kan zijn. Maar we kijken allemaal naar voren, naar de toekomst. 2021 is een jaar waarin het beter moet en ook beter zal worden. Ik ben ervan overtuigd dat we dan ook weer normaal kunnen gaan functioneren. We moeten nog even doorbijten, het is nog niet helemaal over, deze pandemie. Maar ik ben ervan overtuigd dat we het gaan redden. Ik wens alle Schiedammers toe dat ze nog even volhouden en zich aan de regels houden en dat we gezond het nieuwe jaar in gaan. En dat iedereen van 2021 kan maken wat hij ervan verwacht.”

Media