advertentie
donderdag 24 december 2020 23:46

Flinke kritiek op burgemeester Lamers om verplicht vaccineren pleidooi

Het pleidooi van burgemeester Lamers voor het verplicht stellen van de coronavaccinatie heeft een storm aan kritiek opgeleverd. Lamers doet de uitsprak in het uitgebreide kerstinterview dat beide kerstdagen op SCHIE TV te zien zal zijn. Bij wijze van voorproefje publiceerden we alvast het fragment over verplicht vaccineren. Het fragment werd opgepikt door onder andere Rijnmond, het ANP radiobulletin, Geen Stijl en het AD. We kregen tientallen reacties op Twitter, Facebook en email. DENK stelt schriftelijk vragen over het fragment en verschillende politici reageerden onthutst. De partij zegt 'op dag van de uitspraken vele signalen te hebben ontvangen van bezorgde Schiedammers over verplichte vaccinatie.'

Schiedam - Het pleidooi van burgemeester Lamers voor het verplicht stellen van de coronavaccinatie heeft een storm aan kritiek opgeleverd. 

Lamers doet de uitsprak in het uitgebreide kerstinterview dat beide kerstdagen op SCHIE TV te zien zal zijn. Bij wijze van voorproefje publiceerden we alvast het fragment over verplicht vaccineren.

Het fragment werd opgepikt door onder andere Rijnmond, het ANP radiobulletin, Geen Stijl en het AD. We kregen tientallen reacties op Twitter, Facebook en email. DENK stelt schriftelijk vragen over het fragment en verschillende politici reageerden onthutst. De partij zegt 'op dag van de uitspraken vele signalen te hebben ontvangen van bezorgde Schiedammers over verplichte vaccinatie.'

"Soms moet je als overheid zeggen: nu is het verplicht te vaccineren", zegt Lamers in het interview. "Ik vind het jammer dat het kabinet die stap niet zet. We hebben een heleboel verplichte vaccinaties, als kind kreeg je ook al een heel pakket. Kan je niet weigeren, is gewoon verplicht. Polio is ook verplicht."

Die uitspraak blijkt echter niet te kloppen: deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma, waar de prik tegen polio onder valt, is niet verplicht. Wel doet het overgrote merendeel (zo'n 95 procent) van de ouders wel mee aan het programma. 

"Ik denk dat het kabinet er verstandig aan doen om die verplichting in het leven te roepen en niet alleen te rekenen op vrijwilligheid. Als minder dan vijftig procent zich laat vaccineren hebben we nog steeds een probleem in Nederland. Dat moet echt veel en veel meer worden. Natuurlijk zullen er altijd een paar principiële weigeraars zijn. Nederland verdient het dat er zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden."

UPDATE: burgemeester Lamers komt met een statement
'In de media is discussie ontstaan over mijn uitspraken tijdens het interview met SCHIE TV over vaccineren tegen het coronavirus.

Daarin merkte ik op dat het rijksvaccinatieprogramma verplicht is. Dat is niet zo. Ik wil graag een en ander beter en specifieker toelichten. In het interview heb ik aansluitend genoemd dat er ook altijd principiële weigeraars zijn. Ik ben mij er dus van bewust dat je vaccineren met het rijksvaccinatieprogramma niet kan verplichten. Dat geldt nu ook nog niet voor het coronavaccin. Daarom is mijn vrees dat we onvoldoende deelname krijgen bij het Covid-vaccin en dat de vaccinatie dan aanzienlijk minder toegevoegde waarde voor de algemene volksgezondheid heeft. En dan heeft het kabinet (en het land) wel een probleem. Mijns inziens is een verplichting gerechtvaardigd om Covid-19 succesvol te overwinnen.'

 

 

Media