advertentie
donderdag 31 december 2020 13:33

Bestuursvoorzitter Franciscus ziekenhuis: 'Mensen die lak hebben aan alle maatregelen en vuurwerk afsteken, dat doet mij pijn'

Bestuursvoorzitter Franciscus ziekenhuis: 'Mensen die lak hebben aan alle maatregelen en vuurwerk afsteken, dat doet mij pijn' Marjolein Tasche

Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Zeker voor de zorg was het een lastig jaar. SCHIE FM blikt terug met Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Sint Franciscus Gasthuis in Schiedam in een radio-interview. “We zitten nog volop in de Coronacrisis en het ziet er naar uit dat het de komende weken niet zal afnemen eerder nog toenemen.” Stelde Tasche. Echter was corona niet het enige thema wat binnen het ziekenhuis speelde het afgelopen jaar. Zo openden de deuren van een nieuw centrum voor oncologie (kankergeneeskunde) en was het ziekenhuis druk bezig met de vernieuwing van afdelingen.

Schiedam - Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Zeker voor de zorg was het een lastig jaar. SCHIE FM blikt terug met Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Sint Franciscus Gasthuis in Schiedam in een radio-interview.

“We zitten nog volop in de Coronacrisis en het ziet er naar uit dat het de komende weken niet zal afnemen eerder nog toenemen.” Stelde Tasche. Echter was corona niet het enige thema wat binnen het ziekenhuis speelde het afgelopen jaar. Zo openden de deuren van een nieuw centrum voor oncologie (kankergeneeskunde) en was het ziekenhuis druk bezig met de vernieuwing van afdelingen.

Het afgelopen jaar hebben de ziekenhuizen in heel Nederland ook te maken gehad met een patiëntenstop door corona. “Wij hebben natuurlijk afgelopen jaar een paar keer een moment gehad waarop we niet-urgente zorg hebben moeten afzeggen. En niet-urgente zorg is voor een mensenleven vaak ook van belang, dus dat doen we niet graag maar het moest echt. Nu doen we dat weer en de komende weken zal dat gaan toenemen lijkt het nu.”

Hoewel Tasche blij was met de steun voor de zorg vanuit de samenleving het afgelopen jaar, maakt ze zich wel zorgen over het feit dat mensen zich minder strikt aan de regels houden. “Je ziet dan ook groepen mensen die lak hebben aan alle maatregelen, en vuurwerk afsteken. Dat doet mij ook pijn. Je zou hen zo graag willen vragen of zij ook medische zorg willen als ze ziek zijn. (…) Je zou ze even willen laten zien hoe het hier is, want het zijn toch twee werelden. En dat hier ook jonge mensen zijn die ziek zijn die vechten voor hun leven.”

Er waren ook twee lichtpuntjes voor het ziekenhuis in 2020. Ten eerste de mobiele hospice kamer, een initiatief om het afscheid van een dierbare in het ziekenhuis in een wat huiselijkere sfeer te laten plaatsvinden. “Helaas zijn mensen zo ziek dat ze ook overlijden. En dan wil je eigenlijk dat de steriliteit van medische dingen in die kamer veranderen en hebben collega’s dan ook het initiatief genomen om dan die kamer, waar die dan ook is want hij is mobiel en kan op iedere afdeling zijn, dat die dan ook aangepast wordt in een wat vriendelijkere kamer waar ook de familie afscheid kan nemen.”

Het ziekenhuis was door Elsevier ook genomineerd als een van de beste ziekenhuizen. “We zijn er natuurlijk heel blij en trots op dat we goede service en kwaliteit leveren. Maar die lijstjes zijn ook de lijstjes, dus we willen ook nooit zo hard tamboerijnen, maar je bent er natuurlijk wel blij mee. (…) Het is een kroon op het werk van alle collega’s en medewerkers die iedere dag klaar staan om de patiënten zorg te leveren.”

Voor 2021 heeft het ziekenhuis weer een volle agenda. Een van de ontwikkelingen waar het ziekenhuis zich verder op in wil zetten is de digitalisering van de zorg. Corona zorgde voor een versnelling van deze ontwikkeling. “Daar gaan we ook mee door. Samen met de cliëntenraad en de patiënten om te kijken hoe dat bevalt. Om toch wat meer zorg, inhoudelijk dichtbij maar fysiek op afstand te kunnen leveren.” Ook is Tasche blij dat er meer interesse is ontstaan voor het werken in de zorg de afgelopen jaren. “Het is heel fijn dat er heel veel aanmeldingen zijn voor alle zorgopleidingen en het is nu aan ons en andere zorginstellingen om hen gelukkig door de opleiding heen te krijgen en te laten landen in de zorg. Voor de toekomst is het van wezenlijk belang.”

Als laatste had Tasche nog een nieuwjaarswens voor alle luisteraars in Schiedam. “Heel veel geluk, een goede jaarwisseling en een heel mooi 2021 met heel veel passie en compassie ook voor de zorg en begrip voor al mijn collega’s in de zorg, vooral natuurlijk in het Franciscus maar ook bij de verpleeghuizen, de huisartsen en de GGZ. Laten we met z’n alle het imago van dit prachtige werk nog meer opvijzelen en dat we daar heel hard aan werken. Dus eigenlijk geluk voor iedereen.”