advertentie
vrijdag 01 januari 2021 19:10

Roerige Oud & Nieuw in Schiedam

Schiedam heeft een onrustige Oud en Nieuw beleefd. De ME heeft verschillende keren charges uit moeten voeren in verschillende delen van de stad. Enkele groepen trokken zich niets aan van het vuurwerkverbod en zocht de confrontatie met de politie op. Burgemeester Lamers noemt dat in een persverklaring dat ‘onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’. “Gelukkig hebben we geen ernstige ongevallen of incidenten gezien tijdens de jaarwisseling. Ik vind het wel teleurstellend dat een aantal mensen het vuurwerkverbod hebben genegeerd. Zelfs nu de zorg overbelast is, nemen zij niet hun verantwoordelijkheid” aldus Lamers.

Schiedam heeft een onrustige Oud en Nieuw beleefd. De ME heeft verschillende keren charges uit moeten voeren in verschillende delen van de stad.

Enkele groepen trokken zich niets aan van het vuurwerkverbod en zocht de confrontatie met de politie op. Burgemeester Lamers noemt dat in een persverklaring dat ‘onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’. “Gelukkig hebben we geen ernstige ongevallen of incidenten gezien tijdens de jaarwisseling. Ik vind het wel teleurstellend dat een aantal mensen het vuurwerkverbod hebben genegeerd. Zelfs nu de zorg overbelast is, nemen zij niet hun verantwoordelijkheid” aldus Lamers.

Met name in Woudhoek en Spaland vormden zich groepen jongeren, die met vaak zwaar vuurwerk voor overlast zorgden. De Mobiele Eenheid wist de orde snel te herstellen. Om te voorkomen dat feestvierders massaal bij elkaar konden komen, sloot de gemeente de Olivier van Noortstraat in bedrijventerrein Kethelvaart af voor autoverkeer.

In de avond kwam de ME er nog een paar keer kortstondig aan te pas toen zich op het Edisonplein, de hoek van de Kortlandstraat en het Vriendschapsplein en de hoek van de Boylestraat en de Van Marumstraat groepen buurtbewoners verzamelden. Die negeerden het vuurwerkverbod en hielden zich niet aan de coronaregels. Ook waren er brandjes. Op het Edisonplein zijn twee mensen aangehouden.

Op de Groenelaan nabij het Wilhelminaplein zou een man met een vuurwapen zijn gezien. De politie moest twee waarschuwingsschoten lossen, voordat de 52-jarige man kon worden aangehouden. Het wapen bleek uiteindelijk een balletjespistool.

Halverwege de nacht raakte aan de Westvest een man te water. Hij kon er door de hulpdiensten snel worden uitgehaald.

Er brandden verschillende ondergrondse containers uit en er sneuvelde het glas van enkele bushokjes. Ook een aantal afvalbakken heeft de jaarwisseling niet overleefd. In de Jacob Bijsterstraat brandde een bestelbus uit. Hetzelfde gebeurde met een auto op de Mozartlaan. Bij een schoolgebouw aan de Eduard van Beinumlaan is een steen door een ruit gegooid. Er zijn verschillende vernielingen gepleegd aan metrostation Parkweg. Voor het station ging een scooter in vlammen op.

Tijdens de jaarwisseling werd weliswaar minder vuurwerk afgestoken dan in andere jaren, maar niet iedereen hield zich aan het vuurwerkverbod.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis had zich schrap gezet voor Oud en Nieuw. Er was achtervang paraat op de Spoedeisende Hulp. Het was niet no-dig. 'Het was wel druk, maar het was te doen' laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten aan SCHIE.

Er werden helemaal géén vuurwerkslachtoffers binnengebracht, wel zes intoxicaties: mensen die vergiftigingsverschijnselen hadden door overdadig drank- en/of drugsge-bruik. Er werden deze nacht geen nieuwe coronapatiënten binnengebracht.

De IC's in zowel het Rotterdamse Gasthuis als het Schiedamse Vlietland liggen nog steeds vol. Morgen komt het beleidsteam van het ziekenhuis weer bij elkaar om te be-spreken wat er verder nog gedaan kan worden om de nog altijd toenemende stroom coronapatiënten op te kunnen vangen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten-spreiding speelt daarbij een grote rol.

 

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media