advertentie
donderdag 04 november 2021 17:33

Geen schaatsbaan en geen Dickens Festijn, ondernemers in de binnenstad balen: ‘Die evenementen zijn belangrijk voor een bruisende stad’

De winter in Schiedam ziet er wat sombertjes uit. Ook dit jaar zal er geen schaatsbaan zijn in de stad. En ook het Dickens Festijn is afgeblazen, omdat het door de nieuw afgekondigde coronamaatregelen te moeilijk wordt om te organiseren. “Die evenementen zijn belangrijk voor een bruisende stad.”

De winter in Schiedam ziet er wat sombertjes uit. Ook dit jaar zal er geen schaatsbaan zijn in de stad. En ook het Dickens Festijn is afgeblazen, omdat het door de nieuw afgekondigde coronamaatregelen te moeilijk wordt om te organiseren. “Die evenementen zijn belangrijk voor een bruisende stad.”


Dat de schaatsbaan er niet komt in Schiedam is al even bekend. Dat heeft te maken met de aanbieders van de schaatsbanen legt burgemeester Cor Lamers uit. “Er is geen aanvrager, dus dan kunnen we ook geen vergunning geven. Er zijn maar een paar aanbieders van zulke schaatsbanen. En die kandidaten zijn in andere steden geïnteresseerd en niet in Schiedam helaas.”


Op de schaatsbaan kwamen toch aardig wat mensen af. Maar volgens burgemeester Lamers is het een kosten intensieve operatie voor aanbieder van een schaatsbaan. Er moeten nog meer mensen op afkomen om het rendabel te maken. Toch baalt oliebollenbakker Nico Sterrenberg, want hij zag een hoop mensen die naar de schaatsbaan kwamen langs zijn kraam trekken. “Het trekt altijd mensen. Net zoals met goede winkels. Het is voor ons ook interessant dat er een ijsbaan zou zijn.”

Geen Dickens Festijn

Geen schaatsbaan dus in de winter in Schiedam. Maar ook het Dickens Festijn gaat niet door. De organisatoren, Tripple C, hebben de stekker uit de voorbereiding getrokken. Onder de huidige coronamaatregelen konden ze het festijn niet organiseren. Daar balen de winkeliers stevig van weet Maurice Haverkamp, voorzitter van het Centrummanagement Schiedam. “Die ene editie die we hebben gehad was zo mega succesvol. Het trok zoveel publiek naar het centrum toe. Daar hebben we met z’n allen van geprofiteerd.”

Lees ook: Dickens Festijn gaat niet door


Ook Michael Boekholt, eigenaar van lunchcafé De Beurs, keek uit naar het festival. Tijdens de aankondiging dat Tripple C het Dickens Festijn kwam hij de dames bedanken dat ze het wilden proberen. De klap dat het festijn toch niet door kon gaan was hard. “Dat is erg zuur. Die evenementen brengen een hoop mensen naar de stad. Evenementen zijn belangrijk voor een bruisende stad. Door dit soort evenementen willen mensen naar Schiedam komen. Dus die evenementen hebben wij als horeca nodig.”


Zowel Boekholt als Haverkamp nemen de dames van Tripple C niks kwalijk. Sterker nog ze voelen met hen mee. “Je kunt alleen maar begrip opbrengen voor hun beslissing”, vertelt Haverkamp. “We hebben keihard meegewerkt als Centrummanagement om het voor elkaar te krijgen. Maar het was gewoon niet mogelijk.” Boekholt vult aan. “Het is erg jammer. Voor de stad is het zo mooi. Mensen komen dan toch even opwarmen of zien ergens een leuke spijkerbroek als ze naar het festijn lopen. Dat mis je nu, dat is jammer.”

Media