advertentie
dinsdag 21 december 2021 17:57

Gemeente zet inwoners in in strijd tegen vuurwerkoverlast rond oud en nieuw

Gemeente zet inwoners in in strijd tegen vuurwerkoverlast rond oud en nieuw De vorige jaarwisseling moest de ME in verschillende delen van de stad in actie komen

De gemeente Schiedam gaat dit jaar verder in de preventieve aanpak van overlast rondom oud en nieuw. Volgens burgemeester Cor Lamers is de aanpak noodzakelijk en effectief. De gemeente wil dit jaar ook buurtbewoners in gaan zetten, die als ‘ogen en oren’ moeten dienen in de wijk.

Schiedam - De gemeente Schiedam gaat dit jaar verder in de preventieve aanpak van overlast rondom de oud en nieuw-viering. Volgens burgemeester Cor Lamers is de aanpak noodzakelijk en effectief. De gemeente wil dit jaar ook buurtbewoners in gaan zetten, die als ‘ogen en oren’ moeten dienen in de wijk.


De gemeente wil vooral preventieve maatregelen nemen. Daartoe heeft burgemeester Cor Lamers in een brief aan de gemeenteraad een rits aan maatregelen aangekondigd. Zo kunnen buurtbewoners zich melden als de ‘ogen en oren’ in de wijk. De gemeente hoopt daarmee beter de vinger op de pols te houden. Net als afgelopen jaar geld er dit jaar een landelijk vuurwerkverbod, en ook vreugde vuren zijn dit jaar verboden.


Om vernielingen rond je jaarwisseling tegen te gaan worden er afvalbakken gesloten, kwetsbare speeltoestellen verwijderd en parkeerautomaten afgesloten. Daarnaast wordt er rondom gemeentelijke panden, scholen, kinderdagverblijven en speeltoestellen een extra oogje in het zeil gehouden door een extra ingehuurd beveiligingsbedrijf. In het afgelopen jaar sneuvelden er ruiten van enkele bushokjes, werden afvalbakken opgeblazen, ontstonden er in meerdere ondergrondse afvalcontainers brandjes, werd er een steen bij een school door de ruit gegooid en gingen een auto en scooter in vlammen op.


Ook het cameratoezicht wordt dit jaar uitgebreid. De gemeente plaatst extra tijdelijke camera’s die door de politie en Toezicht en Handhaving bekeken kunnen worden. Ook de brandweer gaat een camera inzetten op oudjaarsdag. Er zal een droneteam worden ingezet die vanuit de lucht opgeslagen materialen, waarvan vermoedt wordt dat die gebruikt gaan worden voor een vreugde vuur, opspoort.


Eerder had de gemeente aangekondigd om een vuurwerkshow te houden in de stad. Door de ontwikkelingen rondom corona is deze vuurwerkshow afgeblazen. Afgelopen jaar was de inzet van de ME in Woudhoek en Spaland kortstondig nodig om daar de orde te herstellen.