advertentie
vrijdag 18 maart 2022 13:44

Opvang Oekraïense vluchtelingen op rivierschip in Schiedam

Schiedam zet opnieuw een rivierschip in als tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen. Naast het riviercruiseschip dat tegenover Molen De Nolet ligt, komt nog een schip te liggen, bestemd voor Oekraïners, 'die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in hun land' meldt de gemeente.

Schiedam - Schiedam zet opnieuw een rivierschip in als tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen. Naast het riviercruiseschip dat tegenover Molen De Nolet ligt, komt nog een schip te liggen, bestemd voor Oekraïners, 'die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in hun land' meldt de gemeente.

Dit tweede schip is volgens de gemeente vanaf eind maart beschikbaar en zal voor de komende tijd worden ingezet als de primaire opvanglocatie in Schiedam. Om de periode tot eind maart te overbruggen zet de gemeente een aantal kamers in  het Novotel en een B&B in.

Riviercruiseschip De Nassau, waarop sinds eind 2021 asielzoekers worden opgevangen, vertrekt volgens de gemeente 'volgens afspraak' rond 1 mei. 

De regio Rotterdam-Rijnmond vangt 2.000 Oekraïense vluchtelingen op. Rotterdam neemt de helft daarvan voor zijn rekening. Schiedam zal, net als de andere gemeenten in de regio, een bijdrage leveren in het opvangen van de overige duizend. De veiligheidsregio coördineert de opvang. 'Vluchtelingen worden in onze regio op dit moment centraal opgevangen in een sporthal in Rotterdam-Zuid. Van daaruit worden zij verspreid over locaties in de gemeenten' aldus de gemeente.

Opvanglocaties

Schiedam brengt sinds woensdag een aantal vluchtelingen onder in 10 hotelkamers in het Novotel. Op maandag 21 maart komen daar nog zeven kamers in een B&B bij. In totaal kunnen hier ongeveer 34 mensen verblijven. 

Het tweede rivierschip dat in Schiedam komt te liggen, is volgens de gemeente 'in grote lijnen vergelijkbaar met het schip waarop sinds eind december asielzoekers worden opgevangen. Op deze locatie verwachten we ongeveer 70 mensen te kunnen opvangen. Vanaf eind maart liggen aan de Buitenhavenweg dus enkele weken twee schepen. Omwonenden en bedrijven in de omgeving van de Buitenhavenweg ontvangen hierover op korte termijn per brief meer informatie'.

De  Oekraïense vluchtelingen zullen 3 tot 6 maanden blijven, mogelijk zelfs langer. De gemeente onderzoekt daarom ook al de mogelijkheden van een langer verblijf. Een belangrijk aandachtspunt is dat dit niet mag leiden tot verdringing op de woningmarkt.

Particuliere opvang

'De tragedie die zich voltrekt in Oekraïne maakt veel los, ook bij inwoners' meldt de gemeente. 'Een aantal vluchtelingen heeft inmiddels onderdak gevonden bij familie in Schiedam. Ook hebben zich enkele vluchtelingen rechtstreeks bij de gemeente gemeld. Zij hebben begeleiding gekregen naar (tijdelijk) onderdak. Verder zijn er vluchtelingen die een-op-een zijn opgevangen door Schiedammers, bijvoorbeeld door de Poolse gemeenschap. Deze betrokkenheid is hartverwarmend en verdient navolging. Op de website RijnmondVeilig.nl is een aanmeldformulier ingericht, waarop inwoners en bedrijven in onze regio kunnen aangeven dat zij woonruimte beschikbaar hebben.'

Onderwijs en maatschappelijke ondersteuning

'Waarschijnlijk zullen zich onder de vluchtelingen die in Schiedam worden opvangen ook kinderen bevinden. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om deze kinderen onderwijs te bieden.

De mensen die zich in Nederland melden hebben niet alleen bijna alles achter moeten laten, maar zij kennen ook andere zorgen. De gemeente inventariseert daarom in samenwerking met Vluchtelingenwerk en andere hulporganisaties hoe vluchtelingen de juiste ondersteuning kunnen ontvangen'  aldus de verklaring van de gemeente.

Refugee Help

Vandaag is het platform gelanceerd, meldt de Veiligheidsregio: 'Het biedt informatie en bundelt initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. Hiermee kunnen Oekraïense vluchtelingen gemakkelijker hun weg vinden in Nederland en biedt het inspiratie aan iedereen die zich wil inzetten'.