advertentie
donderdag 14 april 2022 00:20

NL-alert voor brand in Botlek

In de nacht van woensdag op donderdag is er brand uitgebroken in de Botlek. Inwoners van Schiedam ontvingen midden in de nacht een NL-alert om naar binnen te gaan. De hulpdiensten rukten uit voor een grote buitenbrand aan de Quebecstraat in de Botlek. Er woedt brand in een grote berg van 40.000 ton schrootafval. Er kwam veel rook bij vrij. 'Bewoners van Schiedam en Vlaardingen. Als u last heeft van de rook: ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit' meldde Rijnmondveilig. De overlast hield nog uren aan.

 

Schiedam - In de nacht van woensdag op donderdag is er brand uitgebroken in de Botlek. Inwoners van Schiedam ontvingen midden in de nacht een NL-alert om naar binnen te gaan.

De hulpdiensten rukten uit voor een grote buitenbrand aan de Quebecstraat in de Botlek. Er woedt brand in een grote berg van 40.000 ton schrootafval. Er kwam veel rook bij vrij. 'Bewoners van Schiedam en Vlaardingen. Als u last heeft van de rook: ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit' meldde Rijnmondveilig. De overlast hield nog uren aan.

Op social media laten veel Schiedammers weten wakker te zijn geschrokken: ‘Fijn dat melding van waarschuwingen enz, maar schrok er wel even wakker van. Dacht bijna dat er oorlog uitbrak’ aldus één van de vele reacties.

Rook schadelijk?

Rijnmondveilig is in de eerste uren niet scheutig met updates waardoor inwoners zich afvragen hoe giftig de rook is. Pas om 4:33 komt dit statement: 'Bij de brand komt veel rook vrij. Een verkenning van de brandweer in de omgeving wijst nog niets uit. Maar blijf uit de rook. Rook is nooit goed voor je gezondheid en ruik je sneller dan dat deze te meten is.' Later wordt gemeld dat 'blootstelling aan rook kan leiden tot irritatie van ogen en/of luchtwegen'. 

Kenneth van Veen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zegt 's ochtends bij Rijnmond dat de lucht die mensen ruiken erg vies is: "Het gaat om een plastic smeltlucht, vermengd met een olieachtige geur." De brandweer heeft uitgezocht of het een gevaarlijke lucht is: "We hebben geen gekke waardes gemeten", aldus de woordvoerder. Toch blijft het advies om ramen en deuren gesloten te houden als je stank ervaart. "Zet ook de mechanische ventilatie uit."

Onder controle

Tegen zes uur is de brand onder controle: 'De brand is op dit moment onder controle en hierdoor neemt de rookontwikkeling af' meldt de Veiligheidsregio. De verwachting is dat de rookontwikkeling nog langere tijd zal aanhouden'.

Update 6:28 uur: 'Op dit moment kan in Vlaardingen en Schiedam wat overlast zijn van rook en stankklachten. De verwachting is dat de wind in de loop van de ochtend zal draaien in oostelijke richting. Het is hierdoor mogelijk dat u ook in het oostelijke deel van onze regio later op de dag last krijgt van rook- of stankklachten. Houd RijnmondVeilig in de gaten voor eventuele nieuwe informatie.'

"Het is vooral de grote hoeveelheid schrootafval die het zo moeilijk maakt. Dat is bijna niet voor te stellen", zegt Kenneth van Veen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond tegen Rijnmond. Het is de derde keer in vier jaar dat brand uitbreekt bij EMR. De eerste meldingen van de brand in de berg van 40 duizend ton afval kwamen woensdagavond rond 22:30 uur al binnen.

Een medewerker van het bedrijf vertel tegen een verslaggever van Rijnmond dat het lastig is om dit soort branden te voorkomen: "Het heeft vaak te maken met isolatiemateriaal dat tussen het metaal ligt. Er ontstaat vervolgens broei en dat gaat smeulen."

Overlast uit de Botlek

Het is wel raak in de Botlek de afgelopen dagen. Zo werd er dinsdag 'afgefakkeld' waardoor de DCMR tientallen klachten ontving uit Schiedam en andere steden.
Door uitval van een pomp bij het chemiebedrijf LyondellBasell in de Botlek moest er worden afgefakkeld. 'Doordat er geen stoom kan worden bijgezet ontstaat er rookvorming' laat de DCMR weten. Ook in Schiedam waren de dikke zwarte rookwolken goed te zien.

Maandagavond was het affakkelen in de Botlek hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van een oranje streep in de lucht die door veel Schiedammers werd gezien en gefotografeerd of gefilmd.

Schermafdruk 2022 04 14 00.23.37

 

Ook de NOS maakt melding van zowel de brand als het nachtelijk verstuurde NL-alert. 

De gemeente Schiedam deelde het bericht op Twitter:

 

 Dffeff