advertentie
zondag 05 februari 2023 11:46

Succesvolle aanpak cold-case krijgt volgens misdaadverslaggever Sander Sonnemans zeker navolging

Na een ruim 12 jaar lange zoektocht was er maandag 16 januari eindelijk een doorbraak in de verkrachtingszaak ‘man in de kelderbox’. In 2010 werden twee tienermeisjes in zowel Vlaardingen als Schiedam slachtoffer van seksueel misbruik in een kelderbox. Een derde ontsnapte aan een poging daartoe. De 52-jarige Schiedammer werd gearresteerd als verdachte in de zaak. De man is aangehouden nadat hij vrijwillig DNA afstond. Sander Sonnemans, misdaadverslaggever van het AD, is in het live televisieprogramma Onder Ogen te gast om te vertellen over deze unieke doorbraak in een cold-case, een onopgeloste misdaad van jaren geleden.

door Matthijs Rorije

Na een ruim 12 jaar lange zoektocht was er maandag 16 januari eindelijk een doorbraak in de verkrachtingszaak ‘man in de kelderbox’. In 2010 werden twee tienermeisjes in zowel Vlaardingen als Schiedam slachtoffer van seksueel misbruik in een kelderbox. Een derde ontsnapte aan een poging daartoe. De 52-jarige Schiedammer werd gearresteerd als verdachte in de zaak. De man is aangehouden nadat hij vrijwillig DNA afstond.

Sander Sonnemans, misdaadverslaggever van het AD, is in het live televisieprogramma Onder Ogen te gast om te vertellen over deze unieke doorbraak in een cold-case, een onopgeloste misdaad van jaren geleden.

Sander vertelt dat agenten in een cold-case om de zoveel tijd het dossier nog een keer uit de kast pakken om te kijken of ze met een frisse blik in het bewijs toch weer aanwijzingen kunnen vinden.

Pantoffels

Over de zaak vertelt Sander: "Het was in de zomer van 2010, toen twee meisjes, onafhankelijk van elkaar, die hun fiets in de kelderbox weg wilden zetten nadat ze uit school waren gekomen, werden aangesproken door een typische man, hij liep op pantoffels, met een fiets aan de hand. Dat was dus wel opvallend".

Sander: "Die meisjes werden met een smoes in Schiedam en Vlaardingen door die man aangesproken. Hij zei dat ie een lekke band had of een fietspomp wilden lenen". In de kelderbox werden die meisjes vervolgens misbruikt. "Er is toen wel een tekening van de dader gemaakt maar ze kwamen toen niet verder."

De politie gebruikte unieke methodes in de zoektocht naar de ‘man in de kelderbox’. Zo werd er aan de hand van de verklaringen van de slachtoffers en de tekening die in 2010 werd gemaakt een hologram opgezet. De tekening was volgens Sander erg goed. Dat hologram van de dader werd getoond aan het publiek in de buurt van de plaats delict. Daarnaast werd er ook een stripverhaal van de man verspreid in de omgeving waar de dader toesloeg. Zowel het hologram als het stripverhaal leidde tot ruim driehonderd tips waarmee de politie verder kon rechercheren. Sander: "Mensen praten er over en dat is wat het cold-caseteam wil, dat er over gesproken wordt."

Waarom heeft de verdachte vrijwillig DNA afgestaan?

De politie is in november 2022 bij een eerste groep van zo'n 45 mensen langsgegaan om te vragen of ze DNA af wilden staan. Sander: "Frappant is wel dat de man die uiteindelijk gearresteerd is, vrijwillig zijn DNA heeft afgestaan. Waarom zou je dat doen? Misschien dacht hij 'het loopt zo'n vaart niet'. Of is hij verstandelijk minder ontwikkeld en kon hij de gevolgen niet overzien." 

Vaker ingezet

Een dergelijke aanpak als in deze cold-case is volgens Sonnemans erg duur, maar "het doel heiligt de middelen. Het zal vast wel vaker ingezet gaan worden want het is succesvol gebleken"

Dit is een fragment uit de 255 aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: misdaad-sport-politiek-en-onderwijs-in-de-eerste-onder-ogen-van-het-jaar

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, vanuit Tv-studio Korenbeurs.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

 

Media