advertentie
donderdag 09 februari 2023 16:29

Verkoop woontoren s’MAAK ligt volledig stil door hoogoplopend geschil

impressiertekening van s'MAAK impressiertekening van s'MAAK s'MAAK

Wie nog interesse heeft in een woning in de nog te bouwen woontoren s’MAAK, komt van een koude kermis thuis. De verkoop van appartementen in de ‘urban’ woontoren aan het Stationsplein is namelijk on hold gezet. Een geschil tussen aannemer Bouwgroep Moonen en garantsteller Woningborg ligt daaraan ten grondslag.

 

door Nick van Herk en Philip van Es

Wie nog interesse heeft in een woning in de nog te bouwen woontoren s’MAAK, komt van een koude kermis thuis. De verkoop van appartementen in de ‘urban’ woontoren aan het Stationsplein is namelijk on hold gezet. Een geschil tussen aannemer Bouwgroep Moonen en garantsteller Woningborg ligt daaraan ten grondslag.

Begin januari leek het er nog op dat niks de bouw van s’MAAK in de weg leek te staan. Alle bezwaren tegen de omgevingsvergunning waren ingetrokken, waardoor de vergunning voor de bouw definitief vast kwam te staan. Maar niets bleek minder waar.

Eind januari liet projectontwikkelaar Blauwhoed al weten dat de grondoverdracht nog niet plaatsvond doordat de aannemer en Woningborg nog geen planacceptatie hebben. Simpel gezegd betekent dit dat Woningborg nog geen garantie af kan geven over de plannen die de aannemer heeft voor de bouw. Blauwhoed geeft aan niet meer te kunnen vertellen dan het ‘summiere statement’ dat ze eind januari gaven. Zij gaven aan dat het echt een zaak is tussen de aannemer en de garantstellingsorganisatie.  Een Woningborg-certificaat beschermt kopers tegen een eventueel faillissement van de aannemer. De aannemer heeft nog geen reactie kunnen geven.

Desondanks bevestigen makelaarskantoor Anke Bodewes en een potentiële koper het verhaal over de gestopte verkoop. De makelaar wil weinig kwijt over de oorzaak van de aan banden gelegde verkoop. “Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat er een discussie gaande is tussen de aannemer en Woningborg. Voor verdere informatie verwijs ik je echt door naar de aannemer.”

Woningborg geeft wel inzicht in de situatie. Volgens hen kan één van de investeerders niet voldoen aan de eisen. "Daarom kan Woningborg als verzekeraar dit plan niet accepteren."

Ongebruikelijk

Hoogleraar Peter Boelhouwer noemt de huidige situatie zeer uitzonderlijk. Volgens de hoogleraar Huisvestingssystemen van de TU Delft komt het zeer zelden voor dat aannemers en waarborgfondsen in zo’n soort geschil komen. “Ik weet niet goed wat aan dit geschil ten grondslag ligt. Maar een waarborgfonds controleert en geeft daarop garanties af. Zij toetsen de aanvragen van aannemers.”

Het waarborgfonds is een kind dat geboren is in de jaren ’70 legt Boelhouwer uit. “Destijds gingen er aannemers tijdens de bouw failliet. Waardoor kopers in de problemen kwamen.”

   > Lees ook: Woontoren s'MAAK: half jaar na start verkoop nog steeds 30 procent te koop

Op de website van s’MAAK staat te lezen dat 70 procent van de woningen reeds verkocht is. Een simpele rekensom op de aanbodkaart leert dat slechts 30 van de 79 woningen verkocht zijn. Dat komt neer op een kleine 38 procent van het totaal. Er staan daarnaast nog zo’n 28 woningen in optie of zijn gereserveerd. Of de woningen die gereserveerd staan of in optie zijn daadwerkelijk verkocht kunnen worden is onbekend.

   > Lees ook: Waarom praat de politiek nog steeds over s’Maak?

Met deze tegenslag is er een nieuwe donkere episode toegevoegd aan het verhaal van woontoren s’MAAK. Eerder probeerden huidige bewoners de bouw van de toren al tegen te houden, omdat zij door de toren amper zonlicht in hun woning zouden krijgen. Daarnaast was er in het begin van de verkoop in eerste instantie wat weinig animo. Destijds waren 49 van de 79 appartementen verkocht. Tussentijds hebben kopers van 19 appartementen al weer afgezien van de koop, blijkt uit beschikbare informatie op de website van de woontoren. De gemeente is inmiddels al begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Wanneer de verkoop weer van de grond komt is onbekend.

Media