advertentie
dinsdag 06 juni 2023 14:17

Lekkage bij Shell Pernis, fabriek gaat affakkelen

Lekkage bij Shell Pernis, fabriek gaat affakkelen Foto: archief/Flashphoto

Bij de raffinaderij van Shell in Pernis is een lekkage ontstaan, laat de Veiligheidsregio weten. 'De brandweer heeft de brandbare vloeistof afgedekt met een schuimlaag'. De fabriek wordt stilgelegd en dit is zichtbaar en ruikbaar doordat er afgefakkeld wordt. Dat is ook te merken in (delen van) Schiedam.

door Matthijs Rorije

Bij de raffinaderij van Shell in Pernis is een lekkage ontstaan, laat de Veiligheidsregio weten. 'De brandweer heeft de brandbare vloeistof afgedekt met een schuimlaag'.

De fabriek wordt stilgelegd en dit is zichtbaar en ruikbaar doordat er afgefakkeld wordt. Dat is ook te merken in (delen van) Schiedam.

Nafta

Het gaat volgens Rijnmond om de stof NAFTA. 'dat is een zeer brandbare vloeistof, dat ontstaat bij het destilleren van olie. Het ontbrandt bij een temperatuur van 23 graden. Omdat de stof zo brandbaar is, wordt er een laag schuim overheen gespoten. Dat moet voorkomen dat het in brand vliegt'.

Normaal gesproken wordt een buis afgesloten, maar dat is nu volgens een woordvoerder van de brandweer niet mogelijk. 'Daarom wordt een van de fabrieken stilgelegd' aldus de regionale omroep.

De leiding is volgens de hulpdiensten drukloos gemaakt en de lekkage is gestopt. Rijnmondveilig: 'De afhandeling wordt overgedragen aan het bedrijf'.

De vorige keer dat er afgefakkeld werd bij Shell Penis, op 13 oktober 2022, leidde dat tot 250 klachten bij de DCMR Milieudienst Rijnmond in Schiedam.

Affakkelen

'Petrochemische fabrieken en raffinaderijen beschikken standaard over fakkelsystemen. Het is een voorziening om brandbare gassen veilig en milieuverantwoord af te voeren en te verbranden' meldt de DCMR. 'Een fakkel is een stalen toren met in de top een brander (met waakvlam), op voldoende afstand van de installaties. Een fakkel kan worden gebruikt als een proces is verstoord of bij onderhoudswerkzaamheden. Er kunnen dan gassen ontstaan die via de fakkel moeten worden afgevoerd.'