advertentie

Aantal explosies in regio neemt toe, maar hoe zit dat in Schiedam?

Ondertussen lijkt het bijna schering en inslag in de regio Rotterdam: ongeveer eens in de twee dagen gaat er in de regio wel een explosief af bij een woning, bedrijf of auto. Maar hoe zit dat in Schiedam? Ook in Schiedam was het vorige week raak. Een explosief bracht veel schade toe aan zalencentrum Het Paleis. Is er ook in Schiedam sprake van een trend op het gebied van explosies?

Aantal explosies in regio neemt toe, maar hoe zit dat in Schiedam?
Foto's: Flashphoto en Piqsels, beeldbewerking: SCHIE
Philip van Es

door Philip van Es

maandag 17 juli 2023 16:37

De politie voorziet dat er in 2023 een verdubbeling is van het aantal incidenten met explosieven ten opzichte van 2022. En dat terwijl de pakkans vrij hoog is. De politie Rotterdam pakte dit jaar nog 72 verdachten op voor schietincidenten en explosies.

Gelijke cijfers als afgelopen jaar

Opvallend is dat uit de dataset, die de politie maandelijks vrijgeeft, blijkt dat er anders geteld wordt: brandstichtingen en aanslagen met explosieven worden onder dezelfde noemer geschaard. Daaruit valt op te maken dat er in Schiedam vanaf begin dit jaar tot op heden 15 incidenten bekend zijn van brandstichting en aanslagen met explosieven. Daarmee koerst Schiedam af op hetzelfde aantal incidenten als in 2022. Toen noteerde de politie 30 gevallen van brandstichting en 'bomaanslagen' in Schiedam.

Uit de maandelijkse cijfers is niet direct af te leiden of er meer explosies plaatsvinden in Schiedam. Voorlopig lijkt de teller op zes explosies te staan. In april werd er een vuurwerkbom afgestoken bij een kapper in de Gorzen. Opvallend genoeg worden er in de maanden februari, maart en mei amper explosies gemeld. In de afgelopen twee manden, waren een autobedrijf en zalencentrum Het Paleis in de ’s-Gravenpolder, een woning aan de Damlaan en een woning in de Maasdamsestraat doelwit van een explosie.

Piepjonge verdachten

In de regio Rotterdam valt het op dat het aantal jonge verdachten sterk toeneemt. Meer dan de helft van de aangehouden verdachten is 23 jaar of jonger, waarvan de jongste 14 jaar oud is. “Dit soort jonge uitvoerders krijgen de opdracht vaak via een tussenpersoon of via social media zoals Snapchat of Telegram”, legt Wim Hoek, portefeuillehouder excessief geweld en districtschef politie Rotterdam-Zuid, uit.

De uitvoerders weten vaak niet waarom en op wie zij de aanslag moeten plegen. "Zij krijgen summiere informatie. Daardoor is het lastig om bij de opdrachtgevers te komen. Toch draaien we ook daarop onderzoeken en weten we met enige regelmaat tot aanhouding over te gaan”, aldus de districtschef.

Ook in Schiedam zijn de aangehouden verdachten vaak jong. Voor de aanslag op de woning aan de Nieuwe Damlaan werd een 19-jarige Almeerder veroordeeld voor zijn rol in de explosie. Afgelopen weekend pakte de politie een 16-jarige Rotterdammer op voor de aanslag op een huis aan de Damlaan.