advertentie

Dit vinden de Schiedammers van het ongeluk bij molen De Walvisch

De afgelopen weken is er veel te doen geweest om de vallende klep bij molen De Walvisch. Dat het een uitzonderlijk incident was daar zijn alle kenners van molens het over eens, maar wat vinden de Schiedammers van het ongeluk?

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 17 augustus 2023 16:12

Vorige week woensdag viel één van de vier zogenoemde regelkleppen van de molen af. Het onderste deel van het systeem, de onderschenkel, raakte om onduidelijke reden los. Daardoor viel de hele regelklep van de molen af en kwam op straat terecht.

“Het kan gebeuren. Ik vind dat onderzoek eerst moet uitwijzen wat er gebeurd is, maar ik ben blij dat er niemand onder liep”, zegt een Schiedammer die door de binnenstad fiets. Op de vraag of ze van het ongeluk zijn geschrokken, knikken twee vriendinnen met hun hoofd: “Het is zonde én gevaarlijk.” “Ik vind het ook schrikken, maar door de stormen van afgelopen maanden kan het makkelijker gebeuren dan normaal”, vertelt een mevrouw die voor het souvenirwinkeltje bij de Appelmarktbrug zit.

Hoe gevaarlijk is het dan om vlakbij een molen te wonen? “In stedelijke gebieden is er een risico”, laten molenaars aan SCHIE weten. “De wieken kunnen een snelheid bereiken van 80 of 90 kilometer per uur”, legt molenaar Kees uit.  “Dan moet je hem niet op je hoofd krijgen”, zegt de vrouw bij de souvenirwinkeltje.  “Dat had heel slecht af kunnen lopen, maar gelukkig is dat niet gebeurd”, zegt een man die in de Lange Haven ligt met zijn boot.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN