advertentie

Oorzaak ‘levensgevaarlijk’ ongeluk molen De Walvisch bekend: leverancier maakte fout in laswerk

Een probleem in het laswerk zorgde ervoor dat de anderhalf meter lange regelklep van één van de wieken van molen De Walvisch viel. Dat is de conclusie van de firma Beijk, leverancier van het systeem. Het ongeluk vond twee weken geleden plaats. Er raakte niemand gewond.

Oorzaak ‘levensgevaarlijk’ ongeluk molen De Walvisch bekend: leverancier maakte fout in laswerk
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

donderdag 24 augustus 2023 17:10

“Het had niet mogen gebeuren”, zegt eigenaar Max Beijk. Na analyse van het systeem en de regelkleppen op de molen blijkt dat een fout in het laswerk zorgde voor het losraken van de klep. “Waar een las had moeten zitten, zat geen las”, zegt de molenbouwer, die de verantwoordelijkheid voor het ongeluk volledig bij zichzelf legt. “Wij zijn leverancier. Dus wij hadden die las moeten aanbrengen.”

Volgens Beijk hadden er meerdere lassen moeten zitten in de omgeving van de regelklep. “Er zat wel een las, maar dat was niet voldoende.” Bij de bevestiging van de koker had het laswerk moeten zitten. Dat zou het geheel met de koker verbinden. Uiteindelijk brak het uiterste deel (de schenkel) af en kwam de hele klep naar beneden. De schenkel, het onderste tipje van een molenwiek, viel in het water. De klep kwam op straat terecht. Alle partijen halen opgelucht adem wat betreft het feit dat zich niemand op de Westvest onder de molen bevond toen de regelklep op de straat terecht kwam.

Extra bouten

Het systeem, zogenoemde Van Busselneuzen met regelkleppen, zit op tientallen molens in het land. En bij tien tot twintig molens is het systeem vervaardigd door de firma Beijk. Om te voorkomen dat zo’n ongeluk nog een keer plaatsvindt, worden er extra bouten geplaatst op de molens met deze systemen. Niet alleen De Walvisch dus, maar ook de andere molens in het land worden aangepakt. “We willen het niet nog eens meemaken. Dus dan maken we er een extra beveiliging in”, aldus Beijk.

De molenstichting zegt donderdagochtend dat er nog geen conclusie getrokken kan worden en dat Beijk nog niet gecommuniceerd heeft. Tegelijkertijd zegt de firma Beijk dat er continu overleg is tussen beide partijen. Nadat aan de molenstichting het verhaal van de firma Beijk is voorgelegd, verandert de manier van communiceren. “Ben wel blij dat Beijk er zo open over is”, zegt bestuurslid Ernst Richel.

Richel geeft aan dat ‘de schoen nog wringt’. En dat geld een rol speelt. De partijen zijn nog in gesprek over wie verantwoordelijkheid draagt en dus ook voor het kostenplaatje opdraait.

Komende week zal de leverancier in bijzijn van Restauratie Werkplaats Schiedam de herstelde eindstukken opnieuw monteren, inclusief twee bouten. Daarna kan de molen weer veilig draaien.