advertentie

Opluchting na debacle met regelklep: molen De Walvisch draait weer na reparaties

Het was goed schrikken voor Molenstichting De Schiedamse molens toen een regelklep van molen De Walvisch afviel. Na een kort maar grondig onderzoek werd de oorzaak vastgesteld. En ondertussen kan de molen weer draaien. “We hebben de vang losgetrokken en dat doen we alleen als we honderd procent zeker weten als het kan.”

Philip van Es

door Philip van Es

woensdag 30 augustus 2023 17:17

Met de regelklep op de wiek van de molen kan voorkomen worden dat de molen te hard draait. Die klep kwam door een constructiefout naar beneden. “Er waren lasjes in het binnenwerk van de klep niet aangebracht. Wij krijgen de klep kant-en-klaar aangeleverd, maar die lasjes zaten afgedekt door een aluminiumplaat”, legt Domien Akkermans van Restauratie Werkplaats Schiedam uit. “De fabrikant schaamde zich ervoor.”

  > Lees ook: Meer details over vallende klep bij molen De Walvisch: uitzonderlijk incident was ‘levensgevaarlijk’

Bij de molenstichting heerst vooral opluchting. “We hebben zo ontiegelijk veel geluk gehad. Dat realiseert iedereen zich”, vertelt directeur en molenaar Ernst Richel. “We hebben het mee moeten maken, maar gelukkig zonder schade aan materieel en mensen.”

Oerdegelijk

Uiteindelijk zijn alle vier de regelkleppen van De Walvisch eraf gehaald voor controle en versteviging. Want de fabrikant heeft het ontwerp nog sterker verstevigd. “Er zijn nu bouten ingezet. Het zit nu oerdegelijk in elkaar”, aldus Akkermans.

Na de reparatie heeft de molen de eerste rondjes al gedraaid. Aan Ernst Richel de eer om de vang los te trekken zodat de molen gaat draaien. En dat deed hij zonder angst. “Als je ziet hoe het nu in elkaar zit. Het is nu een belachelijk sterke constructie. Ik heb met een hele grote grijns de vang gelicht.”