advertentie

Gemeente doet aangifte van vernieling regenboogzebrapad: ‘Iedereen moet zich welkom voelen in Schiedam’

De gemeente Schiedam heeft besloten om aangifte te doen van vernieling van het regenboogzebrapad op het Land van Belofte. Eind vorige week werd het pad beklad met verf. Wethouder Anouschka Biekman: “De vernieling van het regenboogzebrapad breekt in op onze stadswaarden.”

Gemeente doet aangifte van vernieling regenboogzebrapad: ‘Iedereen moet zich welkom voelen in Schiedam’
Foto: gemeente Schiedam
Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

donderdag 14 september 2023 17:02

Het regenboogzebrapad op het Land van Belofte was in 2015 een initiatief van onder andere John van Sliedregt, gemeenteraadslid voor D66. Eerder deze week liet hij aan SCHIE weten de vernieling van het speciale zebrapad ronduit schandalig te vinden. “Het is kwetsend voor de doelgroep waarvoor dit bedoeld is. Het zebrapad ligt er niet voor niks. De emancipatie van LHBTI’ers is iets wat nodig is.”

Irado heeft de afgelopen dagen het regenboogzebrapad schoon proberen te maken. Maar de gemeente liet eerder al weten dat het zebrapad onherstelbaar beschadigd is en spoedig vervangen zal worden. Voor het college van burgemeester en wethouders is de zaak hiermee niet afgedaan. "Als college staan we voor een kleurrijke stad waarin iedereen welkom, veilig en gewaardeerd is. De vernieling van het regenboogzebrapad breekt in op onze stadswaarden. We hebben daarom besloten aangifte te doen en willen degene die hiervoor verantwoordelijk is aansprakelijk stellen", zegt Wethouder Anouschka Biekman.

Reacties op social media

De gemeente deelde eerder deze week op social media over de vernieling van het regenboogzebrapad. Het bericht heeft flink wat reacties losgemaakt. De gemeente laat weten een deel hiervan als positief ervaren te hebben, maar ook een deel niet. "De woorden die sommigen daar hebben gebruikt zijn schokkend en buitengewoon kwetsend voor de (Schiedamse) LHBTI-gemeenschap. We hebben hier als college met afschuw kennis van genomen”, laat Biekman weten.

“Woorden doen ertoe en kunnen diepe wonden veroorzaken of openhalen bij mensen voor wie het regenboogzebrapad een waardevol symbool is. De negatieve reacties hebben duidelijk gemaakt dat dit niet voor iedereen het geval is. Niettemin roep ik iedereen op, ook de mensen die zich negatief hebben geuit, om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Op straat, maar ook zeker online”, aldus Biekman.