advertentie

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel opnieuw uitgesteld

Bert Ariën van de samenwerkende bouwbedrijven (BAAK) was anderhalve week voor onze camera zo stellig: alles zou 8 oktober gereed zijn om het tweede gedeelte van de Maasdeltatunnel nu wel goed te laten afzinken bij Vlaardingen. Maar het gaat weer niet lukken: één van de geleverde onderdelen van het afzinksysteem blijkt niet aan de eisen te voldoen. 'Dit moet eerst worden aangepast en dat kost tijd' stelt Rijkswaterstaat vanavond. De Maasdeltatunnel is een deel van de Blankenburgverbinding die de A20 bij Vlaardingen gaat verbinden met de A15 bij Rozenburg.

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel opnieuw uitgesteld
Foto: Rijkswaterstaat
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

dinsdag 26 september 2023 23:03

Vijf maanden geleden, op 29 april, ging het afzinken van het tweede tunneldeel mis, volgens Rijkswaterstaat door de heftige stroming ter plaatse. De noordelijke kabel brak, daardoor was de plaatsbepaling van het tunneldeel niet meer te controleren. Door deze complicatie werd besloten de operatie op dat moment af te blazen.

De gehele afzinkconstructie is daarom nu verzwaard onder andere door 'grotere pontons, dikkere kabels en zwaardere ankerpalen in het Scheur te gebruiken', stelt Rijkswaterstaat. 'Dit systeem is de afgelopen dagen getest, als onderdeel van de reguliere voorbereiding op het afzinken. Hieruit blijkt dat één van de geleverde onderdelen van het afzinksysteem niet aan de eisen voldoet. Dit moet eerst worden aangepast en dat kost tijd. Aangezien een veilige en succesvolle afzinkoperatie voorop staat, is daarom besloten om het afzinken uit te stellen'.

Vierde tegenslag

Het is al de vierde tegenslag voor het project: ook het afzinken van het eerste tunneldeel op 1 april ging mis: het gloednieuwe stuk tunnel (het langste tunneldeel dat ooit in Nederland is afgezonken) bleek te lekken en daarna ontstond er kortsluiting. Het op z'n plaats leggen van het tweede tunneldeel werd daarom in april ook al twee weken uitgesteld.

Hard gewerkt om nieuwe datum te halen

Bij het vaststellen van de inmiddels derde afzinkdatum van het tweede tunneldeel zijn er met het Havenbedrijf Rotterdam twee reservemomenten afgesproken, namelijk 21-22 oktober en 6-7 november. 'Er wordt hard gewerkt om één van deze momenten te halen', aldus Rijkswaterstaat.