advertentie

Brandersfeesten keren volgend jaar terug: ‘Mensen moeten in juni al uitkijken naar de 37-ste Brandersfeesten’

Het nieuwe bestuur van Stichting Brandersfeesten is donderdagavond in horecagelegenheid 'de Markies' gepresenteerd. “Het belangrijkste is dat alle Schiedammers weten dat de Brandersfeesten in 2024 weer doorgaan”, zegt de kersverse voorzitter Pim Koning.

Sam Brinkman

door Sam Brinkman

vrijdag 06 oktober 2023 16:55

Schiedammers verheugd

Schiedammers reageerden deze week voor onze camera verheugd op het nieuws dat het bestuur van de Brandersfeesten nieuw leven was ingeblazen. "Het was heel jammer dat de Brandersfeesten dit jaar niet doorgingen, de brasserie en Gondelvaart miste ik wel heel erg.´´ Volgens een ander Schiedamse waren de Brandersfeesten vroeger ook anders dan de afgelopen edities. "Toen kon je gewoon lekker veilig lopen overal, dat is nu ook niet meer."

Live On Stage ook succesformule

Dit jaar waren er geen Brandersfeesten maar wel Live On Stage. Dat was volgens veel Schiedammers een succes: "Er was veel te doen voor de kinderen en ouderen, dat is een goed teken dat het leeft." Velen hoopten dat Live On Stage volgend jaar een vervolg zal krijgen.

Organisatie laatste Brandersfeesten ging moeizaam

In 2022 trok de gemeente op het laatste moment de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de 36-ste editie van de Brandersfeesten naar zich toe. “Wij hebben geconstateerd dat het niet goed loopt. Wij zijn met de stichting om de tafel gegaan”, legde wethouder Frans Hamerslag (Progressief Schiedam) begin september '22 uit. De gemeente droeg de verantwoordelijkheid voor het algehele veiligheidsplan, iets waar het toenmalige bestuur van de stichting Brandersfeesten de handen niet aan wilde branden.

De gemeente dacht daarna na over een alternatief feest omdat iedereen ervan uitging dat er nooit meer een Brandersfeesten zou komen. Maar toen kwam er deze week plotseling een teken van leven van de Stichting. 

Nieuw bestuur en een aantal commissies

Waar het in 2022 op vastliep, is voor dit jaar commissielid Michiel Boutestein ingeschakeld: hij gaat over de veiligheid. “Ik denk dat ik in het verantwoordelijk organiseren van de Brandersfeesten mijn steentje kan bijdragen” zei hij donderdagavond. Michiel is directeur en eigenaar van een adviesbureau op het gebied van ander andere veiligheid.

En er zijn meer commissies: John van Oudenaarde (bekend van het vroegere Maasboulevardfeest en van Crevor Events) gaat samen met Phons Ockerse (voormalig voorzitter van de Brandersfeesten) de programmering op zich nemen. 
Ruud van Noordennen (bekend van onder andere de horecazaken De Markies, Café Pleinzicht en JJ's Lunch & Catering) gaat samen met Maurice Haverkamp (ondernemer Stripes Jeans en voorzitter van stichting Centrummanagement) over de horeca en retail op de Brandersfeesten.
Dennis Meerhof gaat de PR en marketing op zich nemen, Marco Clarijs en Ruud van Noordennen gaan over de sponsoring van het evenement. Zo zijn de taken verdeeld en maken vele handen wat lichter werk.

Bestuur met ervaring

Ook het bestuur bestaat uit Schiedammers die hun sporen in het besturen ruimschoots verdiend hebben: voorzitter Pim Koning was jarenlang voorzitter van vv Kethel Spaland en daarna SVV, secretaris Kitty Buitendijk heeft haar eigen organisatiebureau, was centrummanager en is nu 'Eventmanager Schiedam Centrum' en penningmeester Kees Janse bestiert Zaal Beatrix, is eigenaar van Brandersstad Vuurwerk, is voorzitter van de Stichting Evenementen Promotie Schiedam en penningmeester van het centrummanagement.

Gondelvaart

Hoe de 37-ste Brandersfeesten er precies uit gaan zien is nog niet bekend. "Komt de Gondelvaart terug? Ik weet het niet, het zou mooi zijn, maar anders moeten we iets anders verzinnen" zegt Ruud van Noordennen. "We hebben nog een heel jaar om uit te werken wat we precies gaan doen" zegt voorzitter Pim Koning. "Het moet een feest worden voor alle Schiedammers. Dat ze zich in juni al verheugen op de Brandersfeesten na de vakantie".

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN