advertentie

Schiedam ziet het belang in van genoeg AED’s: ‘Het kan levens redden’

Maar liefst 93.3 procent van de Schiedammers woont binnen 500 meter van een AED, blijkt uit onderzoek van NOS en de regionale omroepen. Dat is volgens Petra Zwang wethouder van Volksgezondheid positief. “Een AED kan levens redden!”

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

maandag 09 oktober 2023 12:56

De NOS meldt dat er verdeeld over het land voldoende defibrillators zijn, namelijk 25.840. In Schiedam hangen er 46. “Een paar weken geleden hebben we gezien hoe belangrijk het hebben van een AED in de sportschool is”, zegt de wethouder.  Dat kan Robert Holleman beamen, hij werd door de AED in de sportschool én door de hulp van de twee aanwezige burgerhulpverleners gered. “Mede dankzij hen is het zo goed afgelopen.”

Burgerhulpverleners

Dat 93.9 procent van de Schiedammers binnen 500 meter van een AED woont, is mede te danken aan de eenmalige subsidie die de gemeente heeft gegeven aan alle wijken die een AED wilden aanschaffen. “We zien dat de burgers zelf inzien hoe belangrijk burgerhulpverleners zijn”, zegt Zwang. Volgens haar denken de wijkbewoners mee over waar de AED’s moeten komen.

Uit het onderzoek van de NOS in samenwerking met de regionale omroepen komt ook naar voren dat er in de Randstad naar verhouding de meeste vrijwilligers zijn die een AED kunnen bedienen. Echter is de opkomst bij een oproep lager dan gewenst. “Burgerhulpverleners maken het verschil tussen leven en dood dus het gaan naar een oproep is belangrijk”, zegt Zwang.

“Reanimeren is zwaar werk”, weet Holleman uit ervaring, hij heeft zelf een BHV cursus gevolgd. “Mensen moeten niet bang zijn om een AED te gebruiken. Je hoort de instructies en de broeders geven via de telefoon instructies, dus wees niet bang.”

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN