advertentie

Zimmertje heeft na crowdfunding haar eigen tuktuk: "Kijken waar eenzaamheid vandaan komt"

Ruim een  jaar na de start van de crowdfunding is het dan zover: Groenoord heeft haar eigen tuktuk en die wordt bij wijkhonk het Zimmertje gepresenteerd. Uit de tuktuk wordt onder andere chocolademelk, thee en koffie geserveerd. “Het doel is om de eenzaamheid te gaan bestrijden, we gaan naar de mensen toe en maken daar een praatje onder het genot van drankje”, vertelt Leni Vredenbregt.

Sven Bravenboer

door Sven Bravenboer

vrijdag 13 oktober 2023 17:52

Vredenbregt richtte het Zimmertje 16 jaar geleden op. Het is een 'huiskamer' voor de senioren in de wijk. Hier kunnen ze samenkomen en er worden activiteiten georganiseerd. “Het is de bedoeling dat de mensen naar ons toe komen." zegt Leni. "Maar sinds corona gebeurt dat steeds minder" vult burgemeester Jules Bijl aan. "Als de mensen niet naar het Zimmertje komen, dan halen we nu met de tuktuk het Zimmertje naar de mensen toe".

"Met de tuktuk raken we met mensen in contact en proberen we uit te vinden waar de eenzaamheid vandaan komt" zegt Leni. Makkelijk was het niet om een eigen tuktuk voor de wijk te krijgen. "Het was zeker geen eitje. We hebben een crowdfunding opgezet en we hebben twee fondsen aangeschreven." Met ook nog een bijdrage van de gemeente is de eerste wijk-tuktuk in Schiedam gerealiseerd.

'Eenzaamheid groot probleem'

Burgemeester Bijl hoopt dat de tuktuk helpt om eenzame mensen meer naar buiten te krijgen. “Ik dacht: je zit met een heleboel andere eenzame mensen in een gebouw en toch bereik je elkaar niet. Dit is in heel Nederland een veel te groot probleem.” De burgemeester heeft goede hoop en ziet toekomst in de tuktuk.

“Als het echt goed werkt, misschien dat het dan navolging verdiend. In een andere wijk van Schiedam of in een andere stad” zegt Bijl. Maar helemaal nieuw is het idee om naar de ouderen toe te gaan natuurlijk niet in onze stad: in de Gorzen doet Stichting J&S het al jaren, met een bakfiets en een grote mand of gewoon lopend.

Gemeentelijke tuktuk

De gemeente heeft zelf een tuktuk waarmee ook Groenoord werd aangedaan: bewoners konden er vorig jaar terecht met vragen over de aanleg van het warmtenet in de wijk. Deze dagen wordt de gemeentelijke tuktuk gebruikt om bewoners van de wijk Nieuwland op te roepen om te stemmen voor of tegen betaald parkeren in de wijk.

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN