advertentie

Afzinken tunneldeel Blankenburgverbinding: ‘Ik verwacht dat het nu gaat gebeuren’

Het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt afgezonken naar de bodem van het Scheur. Het 204 meter lange tunneldeel, genaamd Isabella, werd vandaag, maandag 6 november, om 06:30 uur naar de plaats van afzinken gevaren.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

maandag 06 november 2023 19:00

Het is niet de eerste keer dat Rijkswaterstaat en BAAK proberen het tunneldeel af te laten zinken. Bij de eerste afzinkpoging in april bleken de kabels en andere materialen niet sterk genoeg voor de krachten van de natuur. Twee keer daarna ging het afzinken ook niet door, omdat de stroming te sterk was en door een niet goed werkend deel van de installatie.

‘Spectaculair’

Omstanders staan vol verbazing te kijken hoe meerdere boten het betonnen tunneldeel op de juiste plek in  het water positioneren. “Ik vind het heel spectaculair en hoop dat het deze keer wel lukt, zodat de tunnel eind 2024 open kan”, zegt één van de omstanders die vanaf de uitkijktoren met het afzinkproces meekijkt.

“Het loopt voorspoedig”, zegt omgevingsmanager Blankenburgverbinding Jörgen van der Meer van Rijkswaterstaat. “Toen er geen stroming stond hebben wij het tunneldeel gedraaid, daarna hebben we het deel aan de pontons gekoppeld en nu wordt er water ingenomen in het tunneldeel, zodat het deel onderwater gaat verdwijnen.”

Eind 2024

De mislukte pogingen voor het afzinken van het tunneldeel lijken volgens Rijkswaterstaat niet voor vertraging te zorgen van de opening aan het einde van 2024. “Dat lijkt haalbaar, maar na het afzinken gaan wij wel de planning opnieuw doorkijken. Er moet nog veel gebeuren om de hele verbinding klaar te maken”, aldus Van der Meer.

 

Deze video en dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze vaste partner Omroep Vlaardingen.

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN