advertentie

De Stem van Schiedam: bent u bekend met de razzia?

Tijdens de razzia van Rotterdam en Schiedam in 1944 deporteerde de Duitse bezetter mannen tussen de 17 en 40 jaar oud naar werkkampen. Na 79 jaar komt er op 10 november een nieuw monument in Rotterdam, bedoeld voor alle slachtoffers.  

Sam Brinkman

door Sam Brinkman

dinsdag 07 november 2023 18:47

Op de vraag of ze bekend is met de razzia wil een Schiedamse die we op straat in de Gorzen aanspreken niet antwoorden, “Ik heb te veel meegemaakt en wil er niet over praten.” Bij sommige Schiedammers ligt het onderwerp gevoelig. Er zitten verhalen achter deze gebeurtenissen die ze liever vergeten.

Sommige voorbijgangers willen wel hun verhaal vertellen. “Mijn vader is afgevoerd naar Duitsland en zat daar in een werkkamp. We leefde in armoede, je zou het nu niet meer zeggen maar ik was broodmager.” Een andere voorbijganger weet dat haar ouders het hebben meegemaakt maar ze hebben er thuis nooit over gesproken.

Of er ook een monument in Schiedam moet komen is merendeel het mee eens. “Er zijn genoeg verschrikkelijke dingen gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog en als wij in Schiedam daar ook aan denken dan is dat symbolisch heel erg goed.” Een enkeling vindt een monument niet nodig. “Ik hecht daar niet zo veel waarde aan eerlijk gezegd, andere misschien wel, maar van mij hoeft het niet.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN