advertentie
  • Schiedam

Dickens Festijn is dit jaar op zaterdag 16 december

De voorbereidingen voor de derde editie van het Dickens Festijn Schiedam op zaterdag 16 december van 11:00 tot 18:00 uur op de Dam en Vlaardingerstraat zijn volgens de organisatie in volle gang.

Dickens Festijn is dit jaar op zaterdag 16 december
Scene uit het Dickens Festijn van 2022 | Foto: SCHIE
redactie

door redactie

zaterdag 02 december 2023 17:04

'Ondanks de moeilijke periode, door het verlies van een van onze drie oprichters, komt er een vrolijk Dickensfestijn aan' belooft Stichting Triple C, Anette Kooij-Leermakers overleed afgelopen zomer op 57-jarige leeftijd.

De Stichting heeft, op Marijn Poel na, sinds april een compleet nieuw bestuur, want ook Jenneke van den Berg is om gezondheidsredenen (hartklachten) gestopt als bestuurslid.

Het bestuur van Triple C wordt nu naast Marijn Poel (voorzitter) gevormd door Madouc Schneider (penningmeester), Juliette Donkers (secretaris) en Dirk Norder (algemeen bestuurslid). 

'Met de drie nieuwe bestuursleden en veel hulp, voor én achter de schermen, van de ‘kernploeg’ en de Dickensfamilie pakken we enthousiast door' stelt Marijn Poel. “We krijgen het hele jaar door zulke positieve reacties over wat wij doen, dat we het niet konden laten. Het is echt een hele uitdaging om een publieksevenement neer te zetten en zoveel mogelijk partijen te betrekken. We krijgen heel veel steun door én complimenten van een enthousiast publiek en samenwerkingspartners. Dus we zijn alweer helemaal in de stemming en gaan er met z’n allen een geweldige dag van maken met een sfeervolle kerstmarkt, veel muziek en koren, straatfiguranten en toneel. Dit alles in de sfeer van Dickens. We hebben er zin in en zijn dankbaar voor alle steun die we krijgen!”.

Regisseur

'Met de regisseur van Eckstein Maakwerk, die gespecialiseerd is in community theater, wordt er al maanden gerepeteerd. Van bankdirecteuren tot ‘arme’ straatkindertjes en van zakkendragers tot geesten van het verleden. Het zijn de traditionele Dickensverhalen, maar wel met een Schiedams tintje! Er is een grote groep creatieve naaisters al sinds de zomervakantie actief met het maken van kostuums, schorten en hoedjes. Ondertussen is er een decorbouwer bezig met het maken van rekwisieten om de sfeer te verhogen.

In de toneelstukjes en het straattheater van de figuranten wordt een duidelijk contrast tussen arm en rijk neergezet. Passend bij Scrooge, maar helaas ook weer aan de orde van de dag in onze samenleving' aldus Triple C..

Gratis

Het evenement is ook dit jaar gratis toegankelijk. 'Dit kan alleen dankzij de gemeente, de steun van fondsen en sponsoren, en niet te vergeten … het vele vrijwilligerswerk. Er zijn inmiddels ruim 100 vrijwilligers die niet alleen in december, maar vele maanden per jaar actief zijn voor het Dickens Festijn'.

'Voor Stichting Triple C draait het niet alleen om de organisatie van een publieksevenement, maar vooral ook om het bouwen aan een hechte Dickensfamilie, waar iedereen bij aan mag sluiten. De Stichting doet niet aan audities of andere selectiecriteria; iedereen is welkom en wordt gerespecteerd & betrokken.'

Ook buiten het Dickens Festijn

De Dickensfiguranten zijn niet alleen op 16 december in de stad te bewonderen. Ze doen ook mee aan de kaarsjesavond op 9 december en een kerstwandeltocht in Schiedam Noord op 13 december. 'Ook komen de vrijwilligers van de Dickensfamilie ‘in vol ornaat’ op 9 december Frankenland binnen, om alle kostuums aan de bewoners te laten zien en even bij hen aan te schuiven aan tafel voor een praatje. Ze dragen dan ook de omslagdoeken en handwarmers die door een groep bewoners zijn gebreid en gehaakt'.