advertentie
  • Schiedam

Ook plan 'levensloopbestendige woningen' op Bachplein van tafel, mogelijk gevolgen voor toekomst tram 21

De gemeente Schiedam stopt met de plannen voor levensloopbestendige woningen en een 'gezondheidsplint' (de ruimte onder de woningen) met hierin huisartsen, fysiotherapeuten en andere (para)medische voorzieningen. Drie jaar geleden werden de plannen voor winkels op de plek waar eerst de bibliotheek en wijkcentrum De Blauwe Brug zat al stopgezet. 

Ook plan 'levensloopbestendige woningen' op Bachplein van tafel, mogelijk gevolgen voor toekomst tram 21
Foto: archief SCHIE
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

vrijdag 22 december 2023 14:13

De bouwplannen lopen volgens het stadsbestuur tegen een aantal obstakels aan: omdat het Bachplein in de aanvliegroute van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) ligt, mag er op die plek bijvoorbeeld geen heel hoge bebouwing komen.

IMG 7135

Foto: archief SCHIE

Nu staan er natuurlijk al flats op het Bachplein, deze zijn 10 verdiepingen hoog. Het college van burgemeester en wethouders laat weten dat er op het plein niet boven de 50 meter boven NAP gebouwd mag worden, een hoge woontoren zit er dus niet in. 'Het gevolg is een lagere bebouwing met meer oppervlakte' en dat zorgt weer voor problemen met de benodigde parkeerplekken, want omdat met name de Lidl veel winkelend publiek trekt, zijn er op het Bachplein nu eenmaal veel parkeerplekken nodig, zo stelt het college.

Niet budgetneutraal

Al die aanpassingen aan de plannen zorgen voor hogere kosten en daardoor zou er een flinke som publiek geld bij moeten om dit project te kunnen realiseren. En daarnaast is er 'met steeds verder stijgende bouwprijzen ook geen zekerheid dat de kosten niet nog verder oplopen'.

Vandaar dat het college nu de stekker uit het plan trekt.  

dc5f520625ffe8f2c6ebe0c36e4ac1d5 XL

Foto: archief SCHIE

Tram 21

Dat de bouw van de woningen op het Bachplein niet doorgaat is mogelijk slecht nieuws voor de plannen om tramlijn 21 te behouden. Er loopt nu een onderzoek van de MRDH naar het openbaar vervoer in Schiedam Noord en 'daarbij wordt ook gekeken naar potentiële woningbouw in de omgeving' stelt het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.

Aanvankelijk wilde de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) tramlijn 21 afgelopen zomer al schrappen. Als alternatief zou er een betere busverbinding komen en zou tram 24 (die via het Hof van Spaland richting Vlaardingen-Holy rijdt) vaker gaan rijden. Het besluit leidde tot veel protest bij Schiedammers, met onder andere een protestrit met de tram. De Metropoolregio besloot daarop om tramlijn 21 voorlopig te behouden.