advertentie

Psychosociale hulphond Lux is het lichtje in het leven van Chantal

"Ze is mijn steun en toeverlaat." Chantal, 23 jaar oud, vormt samen met haar puppy Lux een onafscheidelijk duo. Lux is een psychosociale hulphond die Chantal ondersteunt bij het doorbrengen van haar dag. Na het interview met Omroep Vlaardingen in augustus 2023 wil Chantal nu graag laten zien hoe zo'n hond kan helpen.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 02 februari 2024 16:26

De puppy woont sinds afgelopen augustus bij Chantal en haar vriend en wordt momenteel opgeleid tot een volwaardige psychosociale hulphond. "Vanwege Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) kan ik weinig doen en ben ik beperkt in mijn dagelijks leven", vertelt Chantal. "Lux is een vrolijke hond en dankzij haar heb ik een reden om mijn bed uit te komen."

Uitbehandeld

Bij traumaproblematiek is er een aantal bekende therapievormen zoals EMDR en exposuretherapieën. Als dat soort technieken niet helpen met het verwerken van traumatische gebeurtenissen, dan is het erg lastig voor behandelaren om een persoon met klachten te helpen.

Chantal heeft enorm last van haar PTSS en dat beïnvloedt constant haar leven. Sinds 2013 heeft ze diverse therapieën gehad maar volgens haar behandelaren is ze uitbehandeld, ze zeggen niks voor haar te kunnen doen. Samen met een behandelaar zocht ze naar een alternatief buiten de zorg. Toen stuitten zij op psychosociale hulphonden.

Crowdfunding

De poedelpup heeft nog veel te leren, maar betekent nu al veel voor Chantal. "Ze gaat zelfs mee naar therapie. Ik heb moeite mezelf te uiten. Lux kan dat voor mij laten zien. Als ik veel spanning ervaar, komt ze bijvoorbeeld bij me liggen." De speciale opleiding die Lux nodig heeft, wordt niet vergoed door de overheid. Daarom werd er een half jaar geleden een crowdfundingsactie gestart. "We hebben al veel kosten kunnen dekken, maar extra financiële steun is altijd welkom."

Steeds meer jongeren met psychische klachten overwegen een speciale hulphond, zoals puppy Lux. Toch hoopt Chantal dat de hoge kosten andere jongeren niet afschrikt. "Als je van honden houdt en de kracht kunt vinden om door te gaan, is dit een fijne oplossing. Een hond biedt een stukje rust en heel veel liefde."