advertentie
  • Schiedam

Brandersfeesten gaan in volle vaart naar september

De Stichting Brandersfeesten koerst in volle vaart naar de herstart van het iconische Schiedamse evenement op 27, 28 en 29 september 2024. Het nieuwe bestuur werd in oktober 2023 gepresenteerd, nu worden de plannen steeds concreter, maar bij het organiseren wordt wel de hulp van de Schiedammers ingeroepen.

Brandersfeesten gaan in volle vaart naar september
Foto: Instagram/Brandersfeesten
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

zaterdag 03 februari 2024 18:23

Er is een nieuwe website waar ook op gedoneerd kan worden. Het 'doel' is om zo ruim € 80.000,- op te halen, de teller staat bij het schrijven van dit artikel na vier donaties op € 1.525,-.
Ook met de verkoop van allerhande Brandersfeestartikelen in een webshop hoopt de Stichting geld op te halen.

Bestuurslid Maurice Haverkamp reageert op Facebook: 'De doneerknop hebben we erop geplaatst omdat veel, maar dan ook echt heel veel Schiedammers, dit feest een warm hart toe dragen. Zo kunnen zij helpen dit feest zo groot mogelijk op te zetten. En het bedrag dat we als doel neergezet hebben is symbolisch: één euro voor elke inwoner van Schiedam. Het is geen doel op zich. Voor degene die ons willen helpen met een donatie kan dat dus op deze manier eenvoudig doen. En wij zijn er heel blij mee en jullie straks óók als we iets moois neer kunnen zetten.'

2024 02 03 3

De Brandersfeesten werden 36 keer eerder georganiseerd, maar de laatste editie in 2022 ging moeizaam. De gemeente trok op het laatste moment de verantwoordelijkheid voor de veiligheid naar zich toe. De gemeente dacht daarna na over een alternatief feest omdat iedereen ervan uitging dat er nooit meer Brandersfeesten zouden komen. Maar toen kwam er in oktober 2023 ineens weer een teken van leven van de Stichting. 

Gondelvaart?

e21cbb67c2c0ef2b71b4d5e934276db9 XL

Foto: archief Twee

Afgelopen week heeft het bestuur de eerste gesprekken met de watersportverenigingen gevoerd, schrijven ze op de website. Bij zo'n bericht gaan de Schiedammers toch wat rechter op zitten. Want dan denk je toch al snel aan de Gondelvaart, die altijd samen met de watersportverenigingen werd georganiseerd. Voor het laatst in 2018.

Veel Schiedammers verheugen zich daar het meest op, bleek eerder al.  'Doel van de gesprekken was om de besturen te laten kennismaken en bekijken of invulling kan worden gegeven aan activiteiten tijdens het Brandersweekend' aldus het bestuur.

9103d6d27b28a092e1f230d52bb4b20c Generic

De 'Andersomvaart' die in 2022 in plaats kwam van de Gondelvaart, foto: archief Twee

Of de Gondelvaart echt terugkomt is nog de vraag, maar: 'De komende periode zal het bestuur er hard aan werken om in samenwerking met tal van verenigingen op, in en rondom de kades en de havens een gevarieerd, levendig programma voor jong en oud neer te zetten tijdens de Brandersfeesten'.

We blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen.