advertentie
  • Vlaardingen

Vlaardingen krijgt 27 miljoen euro voor nieuwe wegen en oplossing voor hoogwater

Vlaardingen krijgt 27 miljoen euro van het Rijk voor de ontwikkeling van de Rivierzone. Deze investering zal niet alleen de bouw van 2.500 woningen mogelijk maken, maar ook de aanleg van voorzieningen zoals horeca, scholen en sportfaciliteiten.

 

Vlaardingen krijgt 27 miljoen euro voor nieuwe wegen en oplossing voor hoogwater
Foto: archief Twee
redactie

door redactie

woensdag 14 februari 2024 18:19

'Om deze nieuwbouw in de Rivierzone Vlaardingen daadwerkelijk te kunnen bouwen is een groot aantal ingrepen nodig om het autoverkeer in goede banen te leiden, fietsers en voetgangers de ruimte te geven en het gebied tegen hoogwater te beschermen' aldus de gemeente. 

Marathonweg

Één van de knelpunten die wordt aangepakt is de Marathonweg. Voor de al in uitvoering zijnde aanpak van kruispunten en de bouw van een fietsbrug wordt een fors deel van de 27 miljoen van het Rijk gebruikt. 'De verkeersafwikkeling naar en van de Rivierzone zal hierdoor vlotter verlopen en de diverse bedrijfsterreinen blijven bereikbaar' stelt de gemeente.

Hoogwater

Dat de Rivierzone te maken heeft met regelmatig terugkerende wateroverlast bleek al in onze reportage van gisteren over het voormalige pand van de Visscherij Maatschappij Vlaardingen aan de Koningin Wilhelminahaven. 'Voor de KW-Haven en Buitenhaven is een ontwerp gemaakt voor een hoogwateroplossing, waardoor zowel panden als wegen in het gebied bij hoogwater droog blijven' belooft de gemeente. 'De kades krijgen een andere inrichting met aandacht voor wandelaars, meer groen en plekken waar mensen kunnen zitten en genieten van het uitzicht'.

Herinrichten van straten

De meeste wegen in de Rivierzone krijgen een nieuwe inrichting, zoals de Deltaweg, Westhavenkade, Parallelweg, Vetteoordskade, Waterleidingstraat, Abel Tasmanlaan, Bartholomeus van Buerenweg en Olivier van Noortlaan. Vanaf de KW-haven komt er een nieuwe weg naar de Vulcaanweg. 'Bij de inrichting van de straten is veel aandacht voor zowel een extra groene omgeving als het veilig oversteken van de wegen'.

Fietsers krijgen vrij baan: 'de fietsroute die van Rotterdam naar Hoek van Holland loopt en richting het Westland krijgt een upgrading door de aanleg van een fietsbrug naast de spoorbrug'. Ook komt er een voetgangers- en fietsbrug over de Buitenhaven bij de Waterleidingstraat.