advertentie

Enige overgebleven historische spoelingschuit weer terug in Schiedam

Het eerste deel van de restauratie van de spoelingschuit, ook wel de spoelingschouw genoemd, zit erop. Dus keerde de schuit dinsdagochtend 27 februari terug naar Schiedam.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 27 februari 2024 16:20

“Eindelijk! Hij vaart naar binnen toe,” zegt Domien Akkermans van Restauratie Werkplaats Schiedam enthousiast. Op 25 juni 2021 kondigde de gemeente aan dat naar aanleiding van een petitie de spoelingschuit gerestaureerd zou worden. In maart 2023 bleek dat de te hoge kosten ervoor zorgden dat de schuit nog niet gerestaureerd kon worden.

De spoelingschuit is een belangrijk onderdeel van de Schiedamse jeneverindustrie geweest. Spoeling is het product wat overblijft in de productie van jenever. Dit product bleek ontzettend voedzaam voor vee te zijn. Boeren die hun vee met spoeling voerden waren bekend als spoelingboeren. Hiervan waren er vele in dorpen rond Schiedam. De spoeling werd in speciale platte, gesloten schuiten geladen waarmee het bij de boer werd afgeleverd.

'Op leuke dingen moet je lang wachten'

Volgens Akkermans was het een langdurig proces om het geld bij elkaar te krijgen. “We moesten eerst weten wat voor een scheepje het was en hoe we het wilden gaan restaureren,” vertelt hij. “Op alle leuke dingen moet je lang wachten en zo ook hierop.”

De spoelingschuit werd door het honderd jaar oude stoomschip De Goudvis de haven van Schiedam binnen gevaren, en als het aan Akkermans ligt, blijft de schuit in het water liggen. “Een schip is om te varen. Als je ziet hoeveel energie erin is gestoken en hoe origineel het schip nog is, vind ik dat het gewoon moet varen.”