advertentie

'Lucky' staat terecht voor fatale schietpartij en vraagt zelf om levenslang

Een opmerkelijke uitspraak in de rechtbank vanmorgen van Minh Nghia V., beter bekend als 'Lucky', de man die terecht staat voor de fatale schietpartij op de parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Volgens Rijnmond vroeg hij  de officier van justitie én de rechter om hem levenslang te geven. Bij de schietpartij kwam een 66-jarige vrouw om het leven en raakte haar dochter zwaargewond. 'Lucky' wordt vervolgd voor vier feiten: moord, poging moord, bedreiging van een omstander met een vuurwapen en wapenbezit.

'Lucky' staat terecht voor fatale schietpartij en vraagt zelf om levenslang
De Kethelbrug in Schiedam waar V. werd opgepakt, foto: Twee
redactie

door redactie

woensdag 15 mei 2024 12:25

"Wat er is gebeurd is erg genoeg. Ik neem de verantwoordelijkheid," vertelde hij aan de rechter in de rechtbank van Dordrecht. "Ik hoop dat de officier levenslang eist. Ik hoop dat u mij levenslang geeft." In een verklaring heeft de verdachte ook gezegd dat hij 'een aantal malen overwoog om zelf uit het leven te stappen. En dat hij nu in de rechtbank is om zijn straf op te halen.' Minh Nghia V. zegt over een levenslange straf: "Dan ben ik zeer tevreden. Waar ik hier vandaag voor ben, dat heb ik gedaan. Ik hoop gewoon dat u me levenslang geeft."

Op de publieke tribune is het even onrustig. Er wordt dan geroepen en geschreeuwd. Wanneer iemand vanaf de publieke tribune iets roept, reageert V.: "Ik begrijp hun emotie, ik begrijp hun verdriet. Ze mag van mij roepen.”

Een uur voor de fatale schietpartij in Zwijndrecht stuurt V. een bericht aan zijn ex-partner Anneke: 'tot de dood ons scheidt'. Ze heeft even daarvoor hun relatie beëindigd. Als de rechter dat bericht ter sprake brengt, verheft V. geïrriteerd zijn stem. “Het is allemaal aandacht vragen, onzintaal, wartaal! Ik wilde dat ze terug naar huis kwam.” Zijn ex-partner Anneke is even daarvoor bij haar moeder gaan wonen.

De verdachte stuurt ook al eerder bericht die kunnen worden gezien als intimiderend en belt honderden keren naar Anneke. "Ja, ik ben een stalker", zegt Minh Nghia V. in de Dordtse rechtszaal.

Neergeschoten

Op 21 januari werden de 38-jarige Anneke en haar 66-jarige moeder Michel neergeschoten bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Michel overleed ter plekke, Anneke werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De schutter wist te ontkomen.

Al snel kwam er een verdachte in beeld: de 49-jarige Minh Nghia V. Hij draagt de bijnaam 'Lucky' en is de ex-partner van Anneke. Hij is al jaren bekend bij justitie en heeft een lang strafblad.

Klopjacht

De politie startte een klopjacht om hem te vinden. Na een zoektocht van vijf weken werd V. opgepakt op de Kethelbrug in Schiedam.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.