advertentie

Vlaardingen financieel gezond, maar dit jaar 12 miljoen in de min

De gemeente Vlaardingen heeft de Voorjaarsnota en de 1e Voortgangsrapportage gepresenteerd. Financiële stukken die een gezonde gemeente laten zien, maar die wel moet uitkijken voor tegenvallers. Ook laat het een gemeente zien die zich zorgen maakt over de gevolgen van landelijk beleid op de gemeentelijke financiën.

Vlaardingen financieel gezond, maar dit jaar 12 miljoen in de min
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 22 mei 2024 19:52

Bart Bikkers, wethouder Financiën, zegt trots te zijn op de financiële status van de gemeente. Wat betreft de jaarlijks terugkomende inkomsten en uitgaven, het structurele deel, is Vlaardingen financieel gezond. “Toch moeten we waken voor te veel optimisme”, aldus de wethouder. De gemeente maakt zich zorgen over de financiële gevolgen van het nieuwe hoofdlijnenakkoord en ander landelijk beleid.

Daarnaast zijn de eenmalige inkomsten en uitgaven van 2024, het incidentele deel, reden tot enkele zorgen. Door hoge incidentele uitgaven verwacht de gemeente dit jaar een tekort van 12,4 miljoen euro. Dit komt onder andere door hogere uitgaven bij verbonden partijen, zoals RogPlus, en een nieuwe cao voor de gemeenteambtenaren. Deze kosten waren eerder voorzien en kunnen overbrugd worden door geld uit de algemene reserve, het spaarpotje van de gemeente. Ook in 2025 en 2026 worden tekorten verwacht, van 5,2 en 0,3 miljoen euro. Daarna voorziet het een positief saldo van 12,6 en 2 miljoen in 2027 en 2028.

‘Extra middelen nodig’

De gemeente zal voorzichtiger aan de gang gaan met de financiële huishouding. Dit vanwege onzekerheden omtrent rijksgelden, maar ook vanwege de eigen doelen. “We kunnen nu al de conclusie trekken dat, als we de doelstellingen zoals in de stadsprogramma’s zijn benoemd tijdig willen halen, we daar extra middelen voor nodig hebben”, aldus wethouder Bikkers. De gemeente stelt dat de doelstellingen eventueel moeten worden bijgesteld als het extra geld niet wordt gevonden. De gemeente zegt dat dit absoluut niet de wens is, omdat ze de ‘postieve flow’ willen doorzetten.

De Voorjaarsnota zal op 10 en 11 juli besproken worden in de gemeenteraad. Het is gebruikelijk dat raadsleden met voorstellen komen waar geld aan kan worden uitgegeven. Maar deze zullen naar eigen zeggen door de wethouder langs ‘een strenge lat worden gelegd’.