advertentie

Nieuw kabinet: Geen spreidingswet, bevorderen taalvaardigheid en bouwen in de Broekpolder?

Het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is gepresenteerd en maakt duidelijk wat het nieuwe kabinet wil. Beloftes van lastenverlaging, het verbeteren van de veiligheid en beperking van asiel en migratie. Maar wat zijn de Vlaardingse en Schiedamse gevolgen?

Foto: Twee
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 16 mei 2024 16:49

Het nieuwe kabinet is in ieder geval voornemens om de (kinder-)armoedecijfers niet te laten stijgen. De lasten worden verlicht en de kinderopvang wordt bijna gratis. Daarnaast wordt de schuldhulpverlening verbeterd en gaat men proberen de schuldproblematiek bij de bron aan te pakken. Schiedam en Vlaardingen zijn gemeenten die bovengemiddeld veel huishoudens onder de armoedegrens hebben.

In het hoofdlijnenakkoord staat ook dat het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, dat actief is in Schiedam-Nieuwland, Schiedam-Oost en Vlaardingen-West, door zal gaan. Over de financiële steun, waar burgemeesters eerder om vroegen, wordt niet gesproken.

Gemeenten lijken ook geen rekening te hoeven houden met de opvang van asielzoekers. Het nieuwe kabinet wil de net ingevoerde spreidingswet terugdraaien. Als dit doorgang vindt is de opgave van 378 asielzoekers in Schiedam en 351 asielzoekers in Vlaardingen van de baan.

Men moet daarnaast weer 130 kilometer per uur kunnen rijden op de snelweg, het eigen risico wordt in 2027 gehalveerd tot 165 euro en het kabinet wil nóg twee kerncentrales bouwen. Voor de twee die nu al in de pijpleiding zitten wordt onderzocht of de Maasvlakte een goede locatie is. Met de nieuwbouw van in totaal vier wordt een kerncentrale in de ‘achtertuin’ een reëler scenario.

Haagse hulp na explosies

De doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar wordt overgenomen van het vorige kabinet. Minimaal dertig procent van alle nieuwbouw moeten sociale huurwoningen zijn. Om de bouw te versnellen wil het nieuwe kabinet ‘struikelblokken’ weghalen en nieuwe gebieden aanwijzen. Zo moet bouwen in het buitengebied makkelijker worden. Vlaardingen heeft binnen de stadsgrenzen één groot buitengebied: de Broekpolder.

Op het gebied van veiligheid moeten de burgemeesters tevreden zijn met de nieuwe plannen. Burgemeester Bert Wijbenga vroeg om Haagse hulp na een nieuwe explosie aan het adres van de Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen. Het nieuwe kabinet komt hem tegemoet om het delen van informatie tussen overheden te verbeteren en daarnaast wordt F4-vuurwerk, zoals Cobra’s die worden gebruikt bij explosies, gebracht onder de wet Wapens en Munitie.

In Vlaardingen en Schiedam leven bovengemiddeld veel laaggeletterden. Het nieuwe kabinet wil in het onderwijs meer doen om de Nederlandse taalvaardigheid te bevorderen. Om het personeel in het onderwijs te krijgen wordt zijinstroom in de pabo ook verbeterd. Daarnaast krijgen leerkrachten een lagere administratielast.

Dit hoofdlijnenakkoord zal door ministers en staatssecretarissen, die nog moeten worden aangesteld, tot concreet beleid worden gemaakt.