advertentie
  • Schiedam
  • rechtspraak

Lagere straffen voor Schiedamse douanier en medeverdachten in corruptiezaak

De Rechtbank van Rotterdam heeft woensdag bepaald dat de in Schiedam geboren douanier Irene H. een lagere gevangenisstraf moet krijgen dan de oorspronkelijk geëiste acht jaar. Ook haar zoon en een derde verdachte zijn tot lagere straffen veroordeeld.

Lagere straffen voor Schiedamse douanier en medeverdachten in corruptiezaak
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 29 mei 2024 15:52

Volgens de rechtbank heeft Irene H. meerdere malen haar ambtsgeheim geschonden, computervredebreuk gepleegd en zich laten omkopen. Dit gebeurde in minder dan een jaar tijd, vaak in samenwerking met haar zoon, waarbij ze toegang had tot delen van het systeem die niet tot haar functie behoorden. Ze heeft deze gevoelige gegevens gedeeld met derden, die daarvoor betaalden.

De rechtbank oordeelt ook dat Irene haar positie heeft misbruikt en de integriteit van de douane heeft geschaad. Het wordt haar kwalijk genomen dat ze de waarde van de informatie voor de ontvangers had moeten inzien en bewust heeft bijgedragen aan de wereld van grote cocaïnetransporten. Bovendien verwijt de rechtbank haar dat ze geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor haar daden en tijdens de hele zitting de schuld op haar zoon heeft geschoven. En dat terwijl hij juist geprobeerd heeft haar uit de wind te houden.

Vrijgesproken invoer van cocaïne

De douanier is wel vrijgesproken van betrokkenheid bij een criminele organisatie die opereert binnen de Opiumwet en van het invoeren van meer dan 2600 kilo cocaïne. Dat geldt ook voor haar zoon en de derde verdachte.

Lagere straf voor medeverdachten

De zoon van H. wordt net als zijn moeder wel veroordeeld voor onder andere computervredebreuk. Hij wist wat er met de containerinformatie ging gebeuren, wat de rechtbank hem aanrekent. Wel heeft de rechtbank meegewogen dat hij verantwoordelijkheid heeft genomen door openheid van zaken te geven. De derde verdachte is schuldig bevonden aan het actief omkopen van een douaneambtenaar en het bezitten van vertrouwelijke informatie. Maar hij heeft ook niet verklaard, waardoor veel informatie in de zaak onbeantwoord is gebleven.

De uitspraak

De rechtbank legt een gevangenisstraf van drie jaar op aan Irene H., aanzienlijk lager dan de acht jaar die oorspronkelijk geëist werd. Haar zoon krijgt een gevangenisstraf van twee jaar. In beide uitspraken is rekening gehouden met de leeftijd van de verdachte. De laatste verdachte krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden. Allemaal met aftrek van het voorarrest.